Način pripreme
Meso očistimo od žilica. U posudi pomešamo začine za marinadu i meso obilno mažemo četkom. Preostalu marinadu stavljamo u posudu gde je meso.
Ostavljamo na jednu noć da se marinira. Sledećeg dana vadimo i ostavljamo da stoji na sobnoj temepraturi.
Mladi krompir operemo i stavljamo u posudu. U njih dodajemo mladi beli luk, sitno iseckan i šargarepu, isečenu na kockice. Začinimo navedenim začinima i dobro promešamo.
U duboki tiganj sipamo ulje i ostavljamo da se ugreje. Za to vreme u mesu pravimo proreze.
Kad se ulje ugreje u njemu zapečemo kontra file sa svih strana. Luk za špikovanje sečemo na krugove, šargarepu na polumesec, a beli luk na kriške.
Nakon što se meso zapeče sa svih strana, vadimo i u proreze stavljamo luk, beli luk, šargarepu i majčinu dušicu.
Povrće za prilog sipamo u pleh, dodajemo meso, nakon toga stavljamo mladi beli luk, čen belog luka, neoljušten i malo vode.
Jelo pokrivamo folijom i stavljamo u rernu, ugrejanu na 180 stepeni. Prvih 25-30 minuta meso pečemo ispod folije, nakon toga skidamo i pečemo dok ne bude gotovo, periodično prelivamo sosom koji pušta.
U tiganju gde smo pekli meso stavljamo maslac i ostavljamo da se rastopi.
Za o vreme mladi luk sitno sečemo, šargarepu na kockice, a beli luk takođe sitno.
Nakon što se maslac rastopi, stavljamo povrće i kuvamo dok ne omekša. Nakon toga stavljamo crno vino i kuvamo dok ne ispari. Nakon toga ljutenicu, malo vode i začine.
Kuvamo dok se sos ne zgusne. Kad meso bude gotovo, sečemo na šnicle, u tanjir stavljamo krompir, malo sosa i meso, a možete i preliti pečenu svinjetinu sosom odozgo. Neka vam je slatko!
Špikovana svinjetina sa mladim krompirom je gotova.