Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Špikovana svinjeina sa mladim krompirićima

Špikovana svinjeina sa mladim krompirićima

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
158511k41
Špikovana svinjeina sa mladim krompirićima
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 8
15/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Aromatična pečenja svinjetina sa krompirićima na maslacu, koji se bukvalno tope u ustima"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - 1 kg
  • za marinadu
  • ulje - 50 ml
  • aleva paprika - 2 kašičica
  • majčina dušica - nekoliko grančica - sveža
  • biber - 1 kašičica
  • soja sos - 20 ml
  • ruzmarin - nekoliko grančica
  • so - po ukusu
  • za špikovanje
  • šargarepa - 1 komad
  • mladi luk - 1/2 veze /beli deo/
  • beli luk - 3 čena
  • majčina dušica
  • prilog
  • mladi krompir - 1 kg
  • beli luk - 2 čena
  • mladi beli luk - 1 - 2 struka
  • šargarepa - 1/2 komada
  • začini
  • majčina dušica
  • aleva paprika
  • so
  • čubar
  • biber
  • ruzmarin
  • paradajz sos
  • mledi luk - 1 veza /zeleni deo/
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • ljutenica - 1/2 tegle 200 g
  • crveno vino - 1/2 šolje
  • začini
  • so
  • šećer
  • čubar - prstohvat
  • biber
  • još
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Meso očistimo od žilica. U posudi pomešamo začine za marinadu i meso obilno mažemo četkom. Preostalu marinadu stavljamo u posudu gde je meso.

Ostavljamo na jednu noć da se marinira. Sledećeg dana vadimo i ostavljamo da stoji na sobnoj temepraturi.

Mladi krompir operemo i stavljamo u posudu. U njih dodajemo mladi beli luk, sitno iseckan i šargarepu, isečenu na kockice. Začinimo navedenim začinima i dobro promešamo.

U duboki tiganj sipamo ulje i ostavljamo da se ugreje. Za to vreme u mesu pravimo proreze.

Kad se ulje ugreje u njemu zapečemo kontra file sa svih strana. Luk za špikovanje sečemo na krugove, šargarepu na polumesec, a beli luk na kriške.

Nakon što se meso zapeče sa svih strana, vadimo i u proreze stavljamo luk, beli luk, šargarepu i majčinu dušicu.

Povrće za prilog sipamo u pleh, dodajemo meso, nakon toga stavljamo mladi beli luk, čen belog luka, neoljušten i malo vode.

Jelo pokrivamo folijom i stavljamo u rernu, ugrejanu na 180 stepeni. Prvih 25-30 minuta meso pečemo ispod folije, nakon toga skidamo i pečemo dok ne bude gotovo, periodično prelivamo sosom koji pušta.

U tiganju gde smo pekli meso stavljamo maslac i ostavljamo da se rastopi.

Za o vreme mladi luk sitno sečemo, šargarepu na kockice, a beli luk takođe sitno.

Nakon što se maslac rastopi, stavljamo povrće i kuvamo dok ne omekša. Nakon toga stavljamo crno vino i kuvamo dok ne ispari. Nakon toga ljutenicu, malo vode i začine.

Kuvamo dok se sos ne zgusne. Kad meso bude gotovo, sečemo na šnicle, u tanjir stavljamo krompir, malo sosa i meso, a možete i preliti pečenu svinjetinu sosom odozgo. Neka vam je slatko!

Špikovana svinjetina sa mladim krompirom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: