Način pripreme
Krokan
Bademi se blago zapeku u rerni na 180 stepeni. Izvade se, ohlade se i nožem se iseku na krupno.
U posudu se sipa šećer i kašika vode. Ostavlja se na umerenoj temperaturi da se dobije prijatno zlatasti karamel. U poslednjem trenutku se sipaju bademi, promeša se i sklanja se sa ringle. Cela smesa se sipa preko namazanog papira za pečenje. Ostavlja se da se potpuno ohladi, a nakon toga se nalomi na parčiće i stavlja se u blneder. Samelje se.
U posudu se sipa mleko, šećer, semenke mahune vanile i pirinač. Stavlja se na umerenu ringlu da se skuva krem, uz neprestano mešanje ili dok pirinač ne bude gotov. Sklanja se sa vatre, ohladi se potpuno. Dodaje se maskarpone i promeša se. Ostavlja se sa strane dok se ne iskoristi.
U posudi se meša brašno, so, šećer i maslac u kockama. Radi se miskerom. Nakon što se grubo oformi testo, dodaje se jaje i muti se na niskoj brzini da se oformi dobro maslac testo. Na kraju se dodaje i deo ohlađenog krokana i ponovo se meša. Testo se uvija u foliju i ostavlja se u frižideru oko 20 minuta.
Ohlađeno testo se razvija između dva papira za pečenje. Okruglim kalupom se seče keks prečnika oko 7 cm. Poređaju se u posudu za pečenje na papir za pečenje. Ponovo se ohlade oko 15 minuta.
Peče se na 170 stepeni oko 8-10 minuta, da blago porumene u krajevima. Izvade se iz rerne i potpuno se ohlade.
U posudi se zagrevaju mleko i glukoza uz mešanje do tačke ključanja. Prelivaju se čokoladnim parčićima, čeka se oko 2-3 minuta i muti se ručnim mikserom. Ostavlja se da se potpuno ohladi, a nakon toga se ostavlja u frižideru oko 2 sata da se stegne.
U odgovarajuću posudicu ili staklenu čašu se poređa sloj mleka sa pirinčem, odozgo se stavlja keks sa krokanom, ponovo mleko sa pirinčem, keks i prelivase čokoladnim sosom. Posipa se krokanom.