Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Sutlijaš»Mleko sa pirinčem, keksom od maslaca i čokoladnim sosom

Mleko sa pirinčem, keksom od maslaca i čokoladnim sosom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Mleko sa pirinčem, keksom od maslaca i čokoladnim sosom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ko je rekao da je mleko sa pirinčem dosadan desert - tako nešto ne postoji"

Potrebni sastojci

  • Mleko sa pirinćem
  • sveže mleko - 500 ml
  • pirinač - 100 g
  • šećer - 10 g
  • vanila - 1 komad, mahuna
  • maskarpone - 100 g
  • Maslac keks
  • brašno - 225 g, belo
  • maslac - 120 g
  • šećer u prahu - 90 g
  • so - prstohvat
  • jaje - 1 komad (ili 50 g)
  • Čokoladni sos
  • sveže mleko - 300 ml
  • grlukoza - 75 g
  • mlečna čokolada - 400 g
  • Krokan
  • šećer - 50 g
  • bademi - 30 g, blago zapečeni
* merne jedinice

Način pripreme

Krokan

Bademi se blago zapeku u rerni na 180 stepeni. Izvade se, ohlade se i nožem se iseku na krupno.

U posudu se sipa šećer i kašika vode. Ostavlja se na umerenoj temperaturi da se dobije prijatno zlatasti karamel. U poslednjem trenutku se sipaju bademi, promeša se i sklanja se sa ringle. Cela smesa se sipa preko namazanog papira za pečenje. Ostavlja se da se potpuno ohladi, a nakon toga se nalomi na parčiće i stavlja se u blneder. Samelje se.

Mleko sa pirinčem

U posudu se sipa mleko, šećer, semenke mahune vanile i pirinač. Stavlja se na umerenu ringlu da se skuva krem, uz neprestano mešanje ili dok pirinač ne bude gotov. Sklanja se sa vatre, ohladi se potpuno. Dodaje se maskarpone i promeša se. Ostavlja se sa strane dok se ne iskoristi.

Maslac keks

U posudi se meša brašno, so, šećer i maslac u kockama. Radi se miskerom. Nakon što se grubo oformi testo, dodaje se jaje i muti se na niskoj brzini da se oformi dobro maslac testo. Na kraju se dodaje i deo ohlađenog krokana i ponovo se meša. Testo se uvija u foliju i ostavlja se u frižideru oko 20 minuta.

Ohlađeno testo se razvija između dva papira za pečenje. Okruglim kalupom se seče keks prečnika oko 7 cm. Poređaju se u posudu za pečenje na papir za pečenje. Ponovo se ohlade oko 15 minuta.

Peče se na 170 stepeni oko 8-10 minuta, da blago porumene u krajevima. Izvade se iz rerne i potpuno se ohlade.

Čokoladni sos

U posudi se zagrevaju mleko i glukoza uz mešanje do tačke ključanja. Prelivaju se čokoladnim parčićima, čeka se oko 2-3 minuta i muti se ručnim mikserom. Ostavlja se da se potpuno ohladi, a nakon toga se ostavlja u frižideru oko 2 sata da se stegne.

U odgovarajuću posudicu ili staklenu čašu se poređa sloj mleka sa pirinčem, odozgo se stavlja keks sa krokanom, ponovo mleko sa pirinčem, keks i prelivase čokoladnim sosom. Posipa se krokanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti