Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Domaći sladoled sa karamelom

Domaći sladoled sa karamelom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k421
Domaći sladoled sa karamelom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 3
19/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
2
"Ko bi odbio posudu ukusnog domaćeg sladoleda?"

Potrebni sastojci

  • pavlaka - 500 g, 20% masti
  • kondenzovano mleko - 1 kutija, 397 g, zaslađena
  • vanila
  • za karamel
  • šećer - 150 g
  • limunska kiselina - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Sve sastojke sipajte u posudu srednje veličine i mešajte žicom dok se ne dobije homogena smesa.

Gotovu smesu sipajte u odgovarajuću kutiju i stavite u zamrzivač da se potpuno zamrzne.

Pripremamo karamel. Stavite šećer u duboku malu šerpu.

Dodajte 2 kašike vode, prstohvat soli i ostavite na šporetu dok se ne stvori lagani karamel.

Sklonite sa ringle, sačekajte 2-3 minuta i sipajte 100 ml vode.

Ponovo vratite na šporet i kuvajte oko 10 minuta dok se ne stvori gusti sirup.

Na kraju dodajte limunsku kiselinu i posle minut sklonite sa vatre.

Pustite da se karamel ohladi, a zatim odložite u suvu staklenu flašu ili teglu.

Kada odlučimo da domaći sladoled poslužimo sa karamelom, kutiju vadimo 5-10 minuta na sobnoj temperaturi.

Sladoled podeliti u odgovarajuće posude i po vrhu posuti karamel.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: