Način pripreme
Izuzetno sočan, ukusan i aromatičan sa zasitnim ukusom kakaa. Jaja vadimo na sobnu temperaturu, sveže mleko takođe. Jaja mutimo sa šećerom u posudi dok se ne dobije gust krem. Dodajemo ulje i sveže mleko i ponovo mutimo.
Pomešamo brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu u posebnoj posudi. Prosejemo brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu kroz sito i dodajemo ih u druge sastojke i ponovo mutimo dok ne postane glatko.
U okruglu tepsiju prečnika 25 cm stavljamo papir za pečenje. Podmazujemo je sa 1 supenom kašikom ulja kako bi lakše mogao da izađe nakon toga. Pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni otprilike 30 minuta dok čačkalica ne bude suva. Vadimo i ostavljamo da se hladi otprilike 50 minuta.
U kaserolu stavljamo prosejani kakao, so, šećer, sveže mleko, maslac i pšenični skrob.
Zagrevamo i mešamo žicom za mućenje dok se ne dobije gladak krem. Ostavljamo da se blago ohladi, ali ne mnogo.
Kakao kolač prebacujemo iz tepsije na tacnu ili veliki okrugli tanjir.
Kroz sredinu sečemo ohlađeni kolač velikim nožem za sečenje kore, u mom slučaju koncem, praveći lagani rez nožem po sredini i posle koncem pažljivo kroz središnji deo od jednog kraja do drugog uz lagano povlačenje. Gornji kraj ostavljamo sa strane.
Mažemo jednu koru kremom, odozgo stavljamo gornji deo i njega mažemo kremom, i na kraju mažemo sa strane. Stoji jedan dan da se stegne i upije ukus kakaa.
Neobičan kolač sa kakaom je gotov.