Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Pikantna ljutenica sa patlidžanom za brzu konzumaciju

Pikantna ljutenica sa patlidžanom za brzu konzumaciju

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Pikantna ljutenica sa patlidžanom za brzu konzumaciju
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
13/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
3
"Ostaje samo da premažete krišku hleba i uživate u ukusnoj pikantnoj ljutenici sa patlidžanom."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 1 kg
  • paprika - 1 kg
  • patlidžani - 500
  • ljute paprike - 5 kom.
  • so
  • šećer
  • biber
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan (2 komada) i paprike sam ispekla. Zatim sam ih oljuštila i sitno isekala.

Paradajz sam potopila u ključalu vodu na minut, pa sam ih oljuštila i isekla na sitne komade.

I ljutu papriku sam iseckala jako sitno. Količina ljutih paprika može varirati u zavisnosti od sorte, ljutine i preferencija za vašu ljutenicu.

Paradajz i ljute paprike sam stavila u šerpu na šporet i kuvala dok se ne zgusnu, povremeno mešajući.

Zatim sam u paradajz dodala pečene i seckane paprike i patlidžane, ulje, so, šećer i biber po ukusu.

Ostavila sam ljutenicu sa patlidžanom na šporetu još 10-15 minuta uz stalno mešanje.

Po želji se na kraju možete dodati sitno iseckana 1-2 čena belog luka i peršuna.

Gotovu ljutenicu ostavite da se potpuno ohladi i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

Za duže korišćenje možete čuvati u suvim teglama koje kuvate 15 minuta od trenutka kada voda proključa.

Ova količina daje 3 tegle ljutenice kapaciteta 350 ml.

Ostaje samo da se parče hleba namaže ljutenicom i uživa u ukusnoj pikantnoj ljutenici sa patlidžanom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: