Način pripreme
Nije obavezno da budete vegan da biste probali ovaj kolač od jabuka. Ja često pravim ovaj recept kada nemam jaja i kad mi se ne ide do prodavnice. Rezultat je iznenađujuće dobar i videćete da se ni po čemu ne razlikuje od kolača sa jajima i mlekom.
Drugi plus ovog kolača je što ne treba mnogo dugo da se muti mikserom, a sve se pravi lako i ručno.
Prvo u posudi pomešajte bademovo mleko (možete koristit bilo koje biljno) sa sokom od limuna, ulje, skrob, vanilu, kardamon i cimet. Dobro umutite.
Stavite brašno u delovima, prosejano sa praškom za pecivo i solju. Ponovo mutite žicom dok ne dobijete glatku smesu.
U nju stavite jabuku, isečenu na sitne kockice i promešajte. Nije potrebno da je ljuštite. Od nje odvojite jednu četvrtinu, sečemo na tanke polumesece.
Sipajte usmesu za kolač u kalup sa dnom koje se skida - namazan i posut brašnom (18 cm prečnika). Poređajte odvojene komade jabuka odozgo.
Stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni i pecite 30-35 minuta ili dok vegan kolač ne postane zlatan po površini. Proverite čačkalicom za zube, ako izađe suva gotov je.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetku, nakon toga posipte šećerom u prahu i servirajte.
Neka vam je slatko sa mojim vegan kolačem od jabuka bez brašnom :)