Način pripreme
Pečene punjene jabuke sa medom, ovsenim pahuljicama, orasima i cimetom - neverovatno aromatična poslastica za jesen.
Tradicionalno, punjene jabuke se peku cele. Da bi se to uradilo, vrh voća se odseče, jezgro se uklanja posebnim nožem i punjenje se stavlja u rupu širine oko 3 cm.
Recepti za pečene jabuke uključuju razna punjenja za deserte i grickalice. Najpopularniji su šećer, orasi, posebno orasi, suvo grožđe i cimet.
Punjenje za pečene jabuke može uključivati skoro svako sušeno voće, šumsko voće, đumbir, vanilu, muškatni oraščić, zvezdasti anis i karanfilić.
Rajski plodovi su punjeni sitnim sirom i pirinčem, ovsenim pahuljicama, komadićima bundeve i citrusa i keksom.
Pre nego što ih stavite u rernu, na nadev stavite nekoliko mrvica maslaca. Prelijte tečnim medom, javorovim sirupom, sokom od limuna, prelivom i sosovima. Služi se sa kuglicama sladoleda, pavlakom i džemom.
Ponekad recepti zahtevaju kuvanje jabuka sa vodom, što ih sprečava da izgore. Dobijate pečene jabuke u sopstvenom sosu: voda pomešana sa sokom i rastopljenim maslacem. Prilikom serviranja pripremljene jabuke prelijte sosom iz pleha.
Pripremite sastojke za jabuke.
Uklonite jezgro od prethodno opranih jabuka.
Napravite duboku, blago proširenu rupu u svakoj jabuci. Stavite jabuke na lim za pečenje.
U posudi pomešajte omekšali maslac, med, cimet, seckane orahe, zdrobljeni keks i musli i promešajte. Možete izabrati i ili samo musli ili kolačiće od oraha. Jedno je sigurno - vaše punjene jabuke će biti ukusne, koju god verziju da odaberete!
Zatim stavite posudu u drugu posudu sa vodom i mešajte dok se med i maslac potpuno ne rastvore.
Čvrsto stavite fil u pripremljene jabuke pomoću kašičice.
Punjene jabuke stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite jabuke sa medom, cimetom i orasima u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni 15-20 minuta.
Jabuke pečene u rerni su gotove.
Prijatno i vidimo se uskoro!