Način pripreme
Skuvajte lignje u slanoj vodi. Prva opcija je da lignje kuvate u ključaloj vodi 3-4 minuta, ne više, inače će postati tvrde.
Postoji još jedna opcija koju sam izabrao ovaj put: tela lignji jedno po jedno ubacim u ključalu vodu, sačekam 1 minut i izvadim. Dakle, skuvajte mekušce u nekoliko koraka. Ne morate sve bacati u lonac odjednom.
Ohladimo lignje. Luk je isečen na tanka rebarca. Šargarepa je narendana. Za korejsku šargarepu možete koristiti posebno rende.
Povrće prelijte ključalom vodom, zatvorite posudu poklopcem i ostavite 15 minuta.
Ohlađene lignje isecite na trakice.
Morskim plodovima dodajte soja sos, sirće, šećer i prstohvat soli. Promešamo.
Luk i šargarepu ocedite od viška vode i dodajte ih lignjama.
Dodajte beli luk prošao kroz presu, začine. Za kuvanje se preporučuje upotreba mešavine korejskih začina.
Pomešamo salatu sa šargarepom.
Prelijte salatu kipućim biljnim uljem i dobro promešajte. Salatu od lignji prekrijte šargarepom i lukom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Što je duže salata od lignji začinjena, postaje ukusnija. Pre serviranja, po želji dodajte svež peršun ili celer.
Koristeći lignje i šargarepu kao glavne komponente, možete pripremiti razne ukusne i zdrave salate. I lignje i šargarepa su vredni i veoma zdravi prehrambeni proizvodi, sadrže mnoge supstance neophodne za ljudski organizam.
Lignje su praktično bez masti, a šargarepa se bolje apsorbuje sa mastima. Zbog toga se prelivi za takve salate najbolje prave na bazi biljnog ulja.
Poslužite uz lagano svetlo stono vino, limun vodku, džin. Uživajte u ukusnoj i zdravoj korejskoj salati od lignji i šargarepe!