Način pripreme
Prvo očistite jaja. Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi. Na dno duboke posude stavite čist peškir. Rasporedite pola jaja, pospite 2 kašike soli i 2 kašike sirćeta.
Zalijte vodom, pokrijte lonac poklopcem i kuvajte jaja na laganoj vatri. Nakon što jaja prokuvaju, kuvajte 4-5 minuta. Ne dozvolite da voda jako ključa kako biste sprečili pucanje jaja. Uradite isto sa preostalim jajima.
Jednobojna jaja
Kapsule prethodno rastvorite u odvojenim posudama sa toplom vodom. Duže rastvorene boje - više zasićene boje. U svaku posudu dodajte 1 kašičicu sirćeta.
Obojite prvo jaje u crveno za zdravlje i prosperitet.
Stavite jaja u različite boje i ostavite oko 3-4 minuta. Osušite gotova jaja, a zatim nanesite ulje pomoću pamučnog komada.
Sa kristalima
Stavite 10-15 jaja u malu posudu. Prelijte ih vodom i kuvajte na laganoj vatri. Nakon što jaja prokuvaju, sipajte kristale i limunsku kiselinu. Ostavite jaja da se kuvaju 3-4 minuta.
Možete ih farbati kapanjem boja ili natopiti pamuk različitim bojama i pokriti jaja.
Sa vatom
Pokrijte još topla jaja vatom prethodno obojenim u različite boje. Jaja treba da stoje 2-3 minuta, a zatim pažljivo uklonite vatu.
Sa želatinskim bojama
Potopite želatinske boje u vruću vodu. Pažljivo odsecite vrhove raznih boja. Stavite rukavice i nakapajte boju. Topla jaja uvaljajte rukama, pa poređajte na tanjir i ostavite da se osuše jer se farba lepi.
Sa dekupažom
Prethodno izaberite male figure - cveće, leptire, pčele... Isecite ih po konturi. Ako su salvete višeslojne, uklonite višak slojeva. Ovde je dobro što su jaja bela, ali se mogu i prethodno farbati u boje - da budu jednobojna.
Umutite belance. Mekom četkicom nanesite belance na jaje, zalepite sliku i poravnajte. Ostavite uskršnja jaja da se osuše.
Hristos vaskrse!
Uskršnja jaja sa različitim tehnikama su spremna.