Način pripreme
Patlidžan sam naseckala i posolila. Ostavila sam na pola sata da pusti gorčinu. Oprala sam i posušila.
Ispekla sam patlidžan na papiru za pečenje u tepsiji na 200 stepeni. Po tradiciji dobro bi bilo da se patlidžan prepeče. Da ima aromu dima. Ali može i umesto toga da se koristi malo dimljene aleve paprike. Ja sam ispekla kolutiće sa ljuskom. Međutim, možete ispeći i na pola i koristiti srednji mesasti deo.
Izvadila sam patlidžan i stavila u duboku posudu, kada se ohladilo dodala sam naseckan peršun, beli luk, mlevene orahe, so, maslinovo ulje, limunov sok i pasirala sam.
Kada se dobila glatka smesa, dodala sam kiselo mleko i izmešala.
Servirala sam i odozgo zalila sa još malo maslinovog ulja.
Melidzano salata savršeno ide uz lavaš, posebno integralni, ali možete da ih poslužite sa grisinama, krekerima ili brusketama.