Način pripreme
Patlidžani se operu pod tekućom hladnom vodom, drške im se odstrane i iseku se na kolutove ali ne ljušte se.
Kolutovi patlidžana se posole i ostavljaju u cediljki 20-30 minuta da se ocede od gorkog soka.
Nakon toga se uzima nekoliko krugova patlidžana, stavljaju se jedan preko drugog i pažljivo se istiskaju rukama od gorkog soka.
U tiganj sa zagrejanim uljem se stavlja jedan ceo, blago rascepljen čen belog luka da se zaprži i da začini masnoću. Izvadi se iz tiganja i u ulju se zaprže šajbne patlidžana dok ne postanu zlatasto-braon. Okreću se drvenom štipaljkom da se proprže i sa druge strane.
Ispržene šajbne patlidžana se prebacuju u odgovarajuću posudu, posipaju se sa malo soli i jabukovog sirćeta i sitno isecanog mladog belog luk i usitnjenim čenovima starog belog luka.
Može da se konzumira kao predjelo ili topli garnirung uz roštilj odmah ili ohlađen kao salata.
Prijatno!