Način pripreme
U posudi umutite omekšali kravlji maslac sa šećerom u prahu u penasti krem. Dodajte jaja jedno po jedno, neprestano mešajući.
Slede rikota, rendana kora jednog limuna, bademovo brašno i mak. Mešajte pažljivo.
Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo. Dodajte ga u ostale proizvode iz nekoliko puta, svaki put promešajte.
Na kraju, za ukus dodajte kašičicu ekstrakta vanile.
Smesu ravnomerno sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Po vrhu rasporedite prepolovljene smokve.
Pleh sa kolačem od smokava stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite ga oko 30 minuta ili dok čačkalica kojom probate ne bude suva.
Gotov desert pospite šećerom u prahu.
U sezoni smokava obavezno probajte naše domaće slatko od smokava ili pogledajte kako da napravite masku za lice od smokava za ulepšavanje ili domaću rakiju od smokava.