Način pripreme
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Nauljite dno pravougaone posude za pečenje i stavite nauljeni papir za pečenje. Pažljivo istopite čokoladu na pari zajedno sa omekšalim maslacem.
Odvojite belanca od žumanaca i prosejte brašno sa praškom za pecivo. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Umutite žumanca i šećer dok ne pobele, dodajte istopljenu čokoladu i nastavite da mešate. Postepeno sipajte brašno sa praškom za pecivo i kokosovim brašnom. Počnite da dodajete belanca u porcijama, dobro mešajući špatulom.
Dobijenu smesu sipajte u nauljenu posudu za pečenje i poravnajte je. Pecite na 160 stepeni 12-13 minuta i proverite da li je gotova čačkalicom. Gotov kolač izvadite iz kalupa i ohladite.
Zagrejte mleko skoro do ključanja, sklonite sa vatre i dodajte iseckanu čokoladu. Posle minut promešajte. Umutite žumanca u dubokoj posudi dok ne pobele sa šećerom, dodajte skrob i kakao. U tankom mlazu počnite da sipate mleko sa čokoladom, stalno mešajući kako ne biste zgrudvali žumanaca.
Gotov krem se vraća na ringlu i neprekidno meša oko 10 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i začinite likerom. Krem dobro pokrijte folijom da se ne bi napravila kora i potpuno ohladite.
Ispecite seckane orašaste plodove na suvom tiganju. Koncem ili nožem isecite koru na dve odvojene kore. Zalepite ih obilnom količinom krema i prelijte preostalim kremom odozgo. Ukrasite kolač „Crni dijamant“ pomešanim kakaom, rendanom čokoladom i moka kafom, a odozgo pospite orasima. Poslužite tortu nakon najmanje 2 sata.
Probajte i našu tortu „Crveni somot“ ili omiljeni kolač „Crnče“.