Način pripreme
Očistite i iseckajte luk i beli luk. Ostavite ih sa strane.
Očistite suvu papriku od drške i semenki. Stavite je grubo izmrvljenu u blender zajedno sa orasima i kajenskom paprikom.
Pustite ih da se samelju na sitne komade, kao sitne mrvice. Ostavite ih na stranu.
U šerpi zagrejte 30 ml maslinovog ulja i propržite seckani crni i beli luk. Kada lepo zamirišu i luk omekša, sipajte paradajz pire (ili mleveni paradajz) i mešajte oko 5 minuta na umerenoj vatri. Ako je paradajz vodenast, malo pojačajte vatru da tečnost ispari.
Dodajte mlevene bademe i suve paprike, kao i sirće, so, biber i dimljenu alevu papriku.
Prebacite smesu u šolju pasatora ili drugu pogodnu posudu.
Postavite pasator na dno kao kada pravite majonez.
Počnite polako da sipate preostalih 100 ml maslinovog ulja, povlačeći blender polako na gore. Tako će sos emulgovati i postati finiji.
Kada dođete do površine i sav sos se dobro ispasira, prebacite ga u dve posude i stavite u sredinu svakog tanjira za serviranje.
Zatim oljuštite škampe, ostavljajući poslednji prsten koji drži rep. Tako ćete moći lako i udobno da zgrabite svaki škamp i potopite ga u sos.
Poređajte škampe u tanjire oko posuda sa Romesko sosom.
Pospite seckanim vlašcem i poslužite na prazničnoj trpezi.
Napomena: Romesko je španski sos iz regiona Katalonije. Uglavnom, ne pravi se od obične sušene paprike, već od nekih specijalnih sušenih paprika- nora, koje imaju blago dimljeni ukus. Ako možete da ih nabavite, koristite 2 komada za ovu količinu proizvoda (male su). U tom slučaju nećete morati da dodajete dimljenu alevu papriku, ja sam je dodala da bi se približio autentičnom ukusu sosa samo u slučaju da ga pravimo sa običnom suvom paprikom.
Ako volite škampe, isprobajte naše recepte za škampe Saganaki i škampe sa maslacem.