Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Praznični škampi sa Romesko sosom

Praznični škampi sa Romesko sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88817k
Praznični škampi sa Romesko sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Neverovatna kombinacija škampa i Romesko sosa koja se pojede za tren oka."

Potrebni sastojci

  • škampi - oko 600 g (blanširani)
  • vlašac - 6 stabljika
  • za Romesko sos
  • bademi - 50 g pečeni, oljušteni
  • suva paprika - 1 komad
  • kajenska paprika - 1 - 2 komada, suve paprike
  • paradajz pire - 150 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 130 ml, ekstra devičansko
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • dimljena aleva paprika - 1 prstohvat
  • sirće - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i iseckajte luk i beli luk. Ostavite ih sa strane.

Očistite suvu papriku od drške i semenki. Stavite je grubo izmrvljenu u blender zajedno sa orasima i kajenskom paprikom.

Pustite ih da se samelju na sitne komade, kao sitne mrvice. Ostavite ih na stranu.

U šerpi zagrejte 30 ml maslinovog ulja i propržite seckani crni i beli luk. Kada lepo zamirišu i luk omekša, sipajte paradajz pire (ili mleveni paradajz) i mešajte oko 5 minuta na umerenoj vatri. Ako je paradajz vodenast, malo pojačajte vatru da tečnost ispari.

Dodajte mlevene bademe i suve paprike, kao i sirće, so, biber i dimljenu alevu papriku.

Prebacite smesu u šolju pasatora ili drugu pogodnu posudu.

Postavite pasator na dno kao kada pravite majonez.

Počnite polako da sipate preostalih 100 ml maslinovog ulja, povlačeći blender polako na gore. Tako će sos emulgovati i postati finiji.

Kada dođete do površine i sav sos se dobro ispasira, prebacite ga u dve posude i stavite u sredinu svakog tanjira za serviranje.

Zatim oljuštite škampe, ostavljajući poslednji prsten koji drži rep. Tako ćete moći lako i udobno da zgrabite svaki škamp i potopite ga u sos.

Poređajte škampe u tanjire oko posuda sa Romesko sosom.

Pospite seckanim vlašcem i poslužite na prazničnoj trpezi.

Napomena: Romesko je španski sos iz regiona Katalonije. Uglavnom, ne pravi se od obične sušene paprike, već od nekih specijalnih sušenih paprika- nora, koje imaju blago dimljeni ukus. Ako možete da ih nabavite, koristite 2 komada za ovu količinu proizvoda (male su). U tom slučaju nećete morati da dodajete dimljenu alevu papriku, ja sam je dodala da bi se približio autentičnom ukusu sosa samo u slučaju da ga pravimo sa običnom suvom paprikom.

Ako volite škampe, isprobajte naše recepte za škampe Saganaki i škampe sa maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: