Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Kavarma»Svinjetina sa prazilukom i šafranom

Svinjetina sa prazilukom i šafranom

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Guru
14225802
Svinjetina sa prazilukom i šafranom
Fotografije: Albena Atanasova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Servirajte svinjetinu sa prazilukom i šafranom uz prilog od pirinča, ukusnim krompir pireom ili hlebom. Ovo je jelo je odlino za topao porodično ručak."

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 500 g, but
  • praziluk - 3 struka
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • šafran - 1 prstohvat
  • belo vino - 100 ml, suvo
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Začinite svinjetinu solju i biberom. U velikom tiganju ili šerpi ugrejte maslinovo ulje i pržite meso dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.

U istu posudu dodajte malo masnoće, ako je potrebno i dinstajte luk i beli luk dok ne omekšajju. Nakon toga dodajte praziluk i kuvajte još nekoliko minuta dok ne omekša.

Vratite svinjetinu u posudu i dodajte alevu papriku i dobro promešajte. Sipajte belo vino i ostavite da se kuva 3-4 minuta da alkohol ispari.

Dodajte potopljeni šafran zajedno sa tečnošći u kojoj je stajao. Smanjite vatru i sipajte pavlaku. Dobro promešajte i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri oko 20-25 minuta dok meso ne postane mekano, a sos se ne zgusne.

Probajte svinjetinu sa prazilukom i dodajte so ili biber ako je potrebno. Pospite peršunom ako vam se dopada.

Servirajte svinjetinu sa prazilukom i šafranom uz prilog od pirinča, ukusnim krompir pireom ili hlebom. Ovo je jelo je odlino za topao porodično ručak.

Pogledajte još kako da pripremite đuveč sa svinjetinom i prazilukom ili omiljenu pileću kavarmu sa prazilukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: