Način pripreme
Začinite svinjetinu solju i biberom. U velikom tiganju ili šerpi ugrejte maslinovo ulje i pržite meso dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.
U istu posudu dodajte malo masnoće, ako je potrebno i dinstajte luk i beli luk dok ne omekšajju. Nakon toga dodajte praziluk i kuvajte još nekoliko minuta dok ne omekša.
Vratite svinjetinu u posudu i dodajte alevu papriku i dobro promešajte. Sipajte belo vino i ostavite da se kuva 3-4 minuta da alkohol ispari.
Dodajte potopljeni šafran zajedno sa tečnošći u kojoj je stajao. Smanjite vatru i sipajte pavlaku. Dobro promešajte i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri oko 20-25 minuta dok meso ne postane mekano, a sos se ne zgusne.
Probajte svinjetinu sa prazilukom i dodajte so ili biber ako je potrebno. Pospite peršunom ako vam se dopada.
Servirajte svinjetinu sa prazilukom i šafranom uz prilog od pirinča, ukusnim krompir pireom ili hlebom. Ovo je jelo je odlino za topao porodično ručak.
Pogledajte još kako da pripremite đuveč sa svinjetinom i prazilukom ili omiljenu pileću kavarmu sa prazilukom.