Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač na tiganju»Pirinač sa šafranom i pečurkama

Pirinač sa šafranom i pečurkama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pirinač sa šafranom i pečurkama
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Možete da napravite savršen pirinač pomoću ovog isprobanog recepta"

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 200 g
  • bujon od povrća - 1 litar
  • belo vino - 50 ml, suvo
  • luk - 1 mala glavica, šalot
  • beli luk - 1/2 čena, izgnječen
  • šampinjoni - 200 g, male
  • kraljevski šampinjoni - 100 g
  • maslac - 60 g
  • maslinovo ulje - 2 kašike + još 1 - 2 kašike
  • so - 1/2 kašičice
  • biber
  • šafran - 1/2 kašičice
  • parmezan - malo, narendan
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Pečurke se očiste vlažnim papirom, oljušte se, ne peru se pod hladnom vodom. Male pečurke (to je šampinjoni) se ostavljaju cele, a kraljevska pečurka, budući da je velika pečurka, se seče na kriške.

Šafran se natopi u 3 kašike toplog bujona. Ostavlja se sa strane do korišćenja.

U duboki tiganj/šerpu se sipaju 2 kašike maslinovog ulja i maslac. Stavlja se na umerenu vatru i nakon što se maslac istopi dodaje se gnječeni beli luk, meša se i dodaju se sve pečurke. Soli se i ostavlja da se izdinstaju oko 10-12 minuta dok ne postanu prijatno zlataste, uz povremeno mešanje. Nakon što su gotove, vade se iz tiganja, poklapaju se i ostavljaju sa strane.

U isti tiganj se dodaje još malo maslinovog ulja, oko 2 kašike, dodaje se usitnjen šalot, soli se i ostavlja da omekša. Dodaje se pirinač, on ne treba da se pere pod vodom, da se ne bi odstranio skrob, meša se oko 2 minuta ili dok ne postane staklast.

Od bujona od povrća se dodaje po jedna kutlača uz neprestano mešanje na slanoj ringli (od mogućih 9 stepeni na četvrtom stepenu). Treba lagano da se krčka. Ne dodaje se više od 100 ml bujona. Nakon što se dodaju oko 2 šolje bujona i tečnost se potpuno apsorbuje, dodaje se vino, natopljen šafran sa svom tečnošću, meša se, ostavlja se da ispari i dodaje se nova porcija bujona.

Nakon što se tečnost potpuno apsorbuje, dodaje se nova kutlača uz neprestano mešanje i ponovo dok se ne upije sva tečnost. Ovo spremanje pirinča traje oko 20-25 minuta. Treba da bude kremaste konzistencije.

Kada se dodaje poslednjih 100 ml bujona vraćaju se pečurke, začinjava se sveže mlevenim biberom i malo pre nego što se apsorbuje tečnost sklanja se šerpa/tiganj sa ringle.

Servira se odmah, po izbor mogu da se dodaju ljuspe od parmezana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: