Način pripreme
Operite jagode i isecite na komade. Stavite u posudu sa visokim ivicama ili u čašu štapnog miksera.
Dodajte kiselo mleko, maskarpone i zaslađivač po ukusu. Ja ponekad stavljam med, a ponekad i šećer u prahu - oko 2-3 kašičice, u zavisnosti koliko su slatke jagode.
Pasirajte dok ne dobijete glatku smesu. Odvojite oko 1/2 šolje od smese, a u preostalu stavite čia semenke i lepo promešajte da nema grudvice.
Pokrijte posudu i ostavite na hladnom 2-3 sata ili dok semenke ne nabubre i desert sa čiom da se zgusne.
Odvojeni krem bez čia semenki stavite u frižider. Ako prilikom mućenja se razvodni i niste sigurni da li će da se stegne, stavite u zamrzivač pola sata pre nego što stavite desert tako da dobijete jednu vrstu jogurt sladoleda sa jagodama.
Kada se smesa sa čiom stegne, rasporedite u dve velike ili 4 male čaše, nemojte puniti do vrha.
Posle stavite drugu glatku smesu od jagode. Po želji možete ukrasiti desert od jagode sa čiom komadima jagode, oraha ili bele čokolade.
Pogledajte takođe zašto je čia korisna i apetitne recepte za čia puding.