Način pripreme
U dubokoj posudi umutimo jaja viljuškom. Dodajemo redom šećer, kiselo mleko pomešano sa sodom, amoničanu sodu potopljenu u sirće, vanilu, rendanu koru limuna i mekanu mast.
Sve dobro promešamo, pravimo rukama. Postepeno, u delovima dodajemo brašno i mesimo srednje tvrdo testo koje se (skoro) ne lepi.
Ja sam ostavila da stoji oko 20 minuta u frižideru, jer tako lakše radim sa njim.
Za to vreme uključujemo rernu da se ugreje.
Od testa kidamo komade i oblikujemo loptice veličine po želji. Potapamo u kristal šećer i poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje, okrenute sa šećerom na gore.
Pečemo dok ne porumene u umereno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, na kratko stavljamo na dno rerne dok se ne uhvati lepa korica odozogo i nakon toga podižemo na srednju rešetku.
Gurabije se mogu čuvati do nedelju dana u kesi ili u kutiji sa poklopcem, na taj način ostaju mekane.
Da li mast može da se zameni uljem ? ! Da, može, ista količina, ali sa mašću su ukusnije.
Ne mažem ih žumancem ili vodom, nego ih topim u šećer pre pečenja i nikad ne zagoru.
Umesto šećera Uskršnje gurabije možete potopiti u mlevene orahe, ali mi volimo ušećerene - pitanje ukusa. Neka vam je slatko.
Pogledajte kako da pripremite milibrot mafine ili omiljene milibrot kiflice za Uskrs.