Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskšrnje gurabije sa limunom

Uskšrnje gurabije sa limunom

PetyaPetya
Kuvar
6215280
Uskšrnje gurabije sa limunom
Fotografije: Petya
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
30
"Legenda kaže da za vreme Uskrsa i tradicionalne gurabije sa limunom su ukusnije nego inače, zato odmah proveravamo da li je to istina."

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • svinjska mast - 1 šolja
  • šećer - 1 i 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • amonijačna soda - 1 kesica
  • sirće - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • limun - 1 izrendana kora
  • brašno - 5 šolja, odokativno
  • šećer - kristal, za potapanje gurabija
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi umutimo jaja viljuškom. Dodajemo redom šećer, kiselo mleko pomešano sa sodom, amoničanu sodu potopljenu u sirće, vanilu, rendanu koru limuna i mekanu mast.

Sve dobro promešamo, pravimo rukama. Postepeno, u delovima dodajemo brašno i mesimo srednje tvrdo testo koje se (skoro) ne lepi.

Ja sam ostavila da stoji oko 20 minuta u frižideru, jer tako lakše radim sa njim.

Za to vreme uključujemo rernu da se ugreje.

Od testa kidamo komade i oblikujemo loptice veličine po želji. Potapamo u kristal šećer i poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje, okrenute sa šećerom na gore.

Pečemo dok ne porumene u umereno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, na kratko stavljamo na dno rerne dok se ne uhvati lepa korica odozogo i nakon toga podižemo na srednju rešetku.

Gurabije se mogu čuvati do nedelju dana u kesi ili u kutiji sa poklopcem, na taj način ostaju mekane.

Da li mast može da se zameni uljem ? ! Da, može, ista količina, ali sa mašću su ukusnije.

Ne mažem ih žumancem ili vodom, nego ih topim u šećer pre pečenja i nikad ne zagoru.

Umesto šećera Uskršnje gurabije možete potopiti u mlevene orahe, ali mi volimo ušećerene - pitanje ukusa. Neka vam je slatko.

Pogledajte kako da pripremite milibrot mafine ili omiljene milibrot kiflice za Uskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: