Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Nežne gurabije sa limunom za Uskrs

Nežne gurabije sa limunom za Uskrs

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Nežne gurabije sa limunom za Uskrs
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
05/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
45
"Korpica sa gurabijama sa limunom ide predivno uz farbana Uskršnja jaja - samo da napomenemo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • kiselo mleko - 1 kantica
  • smeđi šećer - 1 šolja, kristal
  • integralno brašno - otprilike 2 šolje
  • kukuruzno brašno - 2 šolje, fino
  • šarlan - 4 supene kašike
  • vanila - 1 - 2 kesice
  • cimet - 1 prstohvat, po želji
  • đumbir - 1 prstohvat, po želji, u prahu
  • soda bikarbona - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusne gurabijice su nezamenjivi deo uskršnjih jela!

U posudi izmešamo jaje u penu. Sipamo sodu u kanticu sa kiselim mlekom i kada se aktivira dodajemo u jaja. Dodajemo i smeđi kristal šećer.

Aromatizujemo sveže ceđenim sokom limuna, vanilom, kao i cimetom i đumbirom u prahu po želji. Mešamo sa šarlanom i postepeno počinjemo da posipamo integralnim i kukuruznim brašnom dok se ne dobije meko vazdušasto testo.

Uvaljamo male loptice veličine 2-3 cm i ređamo ih u tepsiju koju smo namazali šarlanom, na rastojanju, zato što prilikom pečenja postaju duplo veći.

Gurabije pečemo na 180 stepeni otprilike 18 minuta. Ako je potrebno, na sreidni pečenja možemo da isključimo donji grejač, s obzirom na to da se lako zapeče odozdo.

Poslužujemo još tople i mekane.

Neodoljive nežne gurabijice sa limunom!

Veoma jednostavne za pripremu!

Iz ljubavi prema Bakinim kolačima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: