Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana torta»Praznučna slana torta od palačinki

Praznučna slana torta od palačinki

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
17236831
Praznučna slana torta od palačinki
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Ohlađenu slanu tortu od palačinki isecite oštrim nožem i poslužite kao predjelo."

Potrebni sastojci

  • Za palčinke
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 1 i 1/2 šolja
  • gazirana voda - 1/2 šolje
  • so - prstohvat
  • brašno - koliko je potrebno za smesu gustine boze
  • Za nadev
  • pileći file - 600 g
  • kačkavalj - 250 g
  • kiseli krastavčići - 1 teglica
  • masline - 150 g, grilovane, zelene
  • kukuruz - 400 g, sladak, konzervisan
  • jaja - 5 komada
  • Za sos sa majonezom
  • majonez - 500 g
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • senf - 1 kašičica
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • beli biber - po ukusu
  • Sos od pavlake
  • kisela pavlaka - 4 supene kašike
  • krem sir - 250 g
  • senf - 1 kašičica
  • beli biber - po ukusu
  • Za ukras
  • čeri paradajz
  • krastavac - svež
  • peršun
  • kukuruz
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se prave palačinke. Potrebno nam je oko 10 komada. U posudu razbijte jaja, lagano umućena metalnom žicom za mućenje, dodajte mleko, gaziranu vodu, so i ponovo mutite žicom.

Posle dodajte prosejano brašno postepeno dok se ne dobije homogena smesa gustine boze.

Na ringli zagrejte tiganj za palačinke i podmažite. Koristila sam tignj prečnika 22 cm.

Pomoću kutlače sipajte smesu za palačinke kružnim pokretima tresući tiganj, tako da se smesa ravnomerno rasporedite po dnu. Kada je palačinka gotova sa jedne strane, okrenite i ispecite je i sa druge strane. Pecite na isti način i ostale. Namerno pravim jednu gušću debelu palačinku, jer nju koristim za osnovu torte od palačinki.

Skuvajte pileće meso u posoljenoj vodi sa nekoliko zrna pimenta dok ne bude gotovo. Ohladite, iskidajte ili nasecite nožem.

Naseckajte kisele krastavčiće i grilovane masline na sitne komadiće.

Sladak kukuruz ocedite.

Skuvajte jaja, ohladite i izrendajte. Takođe, narendajte kačkavalj na rende.

Pripremite sos od majoneza mešajući majonez sa kiselim mlekom, limunovim sokom, senfom i biberom.

Pripremite i sos sa pavlakom i sirom. Izgnječite sir i mešajte sa pavlakom, senfom i biberom.

Sastavite slanu tortu tako što na dno tanjira stavite gustu/debelu palačinku. Namažite sosom od majoneza. Pospite narendanim kačkavaljem i delom jaja.

Druga palačinka se premazuje smesom od majoneza i namazana odozdo se okreće na prvu. Takođe, odozgo se premazuje smesom od majoneza i po njoj se raspoređuje polovina skuvanog pilećeg mesa. Treća palačinka se premazuje sosom od majoneza i preklopi se na drugu. Odozgo se premazuje smesom od pavlake i sira, raspoređuje se krastavčići i masline. Poklapa se palačinkom namazanom smesom od sira i pavlake.

Sledi sos od majoneza, kukuruza i jaja, palačinka sa sosom od majoneza i posle se ponovo ponavljaju sastojci i redosled.

Palačinka, sos, piletina, sos, palačinka, sos od pavlake, krastavčići i masline, palačinka, sos od majoneza i tako naizmenično slažite dok ne potrošite sastojke i palačinke.

Premažite tortu od palačinki sa svih strana sosom od majoneza.

Ukrašava se po želji.

Ja sam dekorisala čeri paradajzom i kukuruzom u obliku cvetića, umotala tankim kriškama svežeg krastavca. Završila sam narendanim kačkavaljem i peršunom za svežinu.

Stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje na jednu noć.

Ova torta može da se pravi u varijacijama i možete isključiti jedne proizvode i uključiti druge. Uslov je da su proizvodi kompatibilni. U mnogim receptima za torte od palačinki se koristi ljutenica, ali nije preporučljivo. Ukus ljutenice će dominirati i neće odgovarati ostalim proizvodima.

Ohlađenu slanu tortu od palačinki isecite oštrim nožem i poslužite kao predjelo.

Takođe, pogledajte čime da zamenimo jaja u palačinkama i saznajte kako da okrećete palačinke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: