bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Janija»Etiopski pileći paprikaš Doro Uat

Etiopski pileći paprikaš Doro Uat

Aleksandra KolevAleksandra Kolev
Početnik
7
8
Etiopski pileći paprikaš Doro Uat
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
14/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
"Prava afrička magija ukusa i mirisa, koja će vas očarati."

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 3 komada
  • crni luk - 5 velikih glavica
  • beli luk - 5 čena mlevenog
  • đumbir - 2 s.k. mlevene
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 5 kašika
  • paradajz pire - 3 kašike
  • so
  • biber
  • berbere začin - 1 kašičica
  • voda - 400 ml
  • jaja - 6 komada, kuvana
* merne jedinice

Način pripreme

Narežite crni luk na rebarca. Batake podelite na dva dela – batak i karabatak. Stavite ih u pleh sa malo ulja i čašom vode i stavite u rernu da se peku 30 min.

Stavite duboku šerpu na ringlu, ugrejte je na visokoj tepmeraturi i bez masnoće dodajte luk, promešajte i spremajte tako luk nekoliko minuta, zatim dodajte 1 kašiku vode, promešajte, smanjite vatru na srednju temperaturu i stavite poklopac.

Kuvajte luk 12 min dok ne omekša, s vremena na vreme promešajte, da se ne bi zalepio za dno.

Sklonite poklopac, dodajte mleveni beli luk i đumbir, začinite solju, biberom, berbere sosom i dodajte paradaz pire. Dobro promešajte sve i sipajte ulje. Kuvajte nekoliko minuta i zatim dodajde i maslac.

Promešajte, pržite nekoliko minuta, dodajte vodu i kuvajte 10 min. sa poklopcem. Izvadite pleh sa batacima, slonite meso, sipajte smesu s lukom i preko toga naređajte meso.

Stavite u rernu i pečite 10 min na 180 stepeni, zatim izvadite pleh iz rerne, oljuštite kuvana jaja, nožem napravite nekoliko proreza svakom jajetu i stavite ih u pleh. Promešajte, tako da i jaja dobiju ukus, i vratite opet u rernu na 5 min, koliko da i jaja dobiju ukus sosa.

Izvadite gotov paprikaš i posolite svežim peršunom ili korijanderom.

Beleške: Ovo jelo je moja verzija tradicionalnog etiopskog paprikaša, i ni u kom slučaju nije klasična originalna recepta.

Doro Uat nije slučajno nacionalno jelo Etiopije, ovo je najpoznatiji afrički paprikaš. Tradicionalno se priprema sve vreme u šerpi na šporetu, gde luk se sprema polako na tihoj vatri, piletina je nasečena na male parčiće, veoma je začinjena i više liči na kašu. Servira se preko etiopske pogače, nazvane Indžera, koja se koristi umesto escajga, lomi se od pogače i umače u paprikaš.

Tipično za paprikaš je vatreno crveni pikantni začin berbere, to je smesa različitih začina (seme kumina, koriandra, pimenta, karanfilića, piskavice, bibera, sušene crvene ljute paprike). Ovo seme i zrnevlje se malo zapeče, tek da da aromu i onda se melje.

Ja naravno berbere nisam mogla da nađem, zato sam pomešala navedene začine, i dodala sam u to i alevu papriku. Rešila sam da ne pratim originalni recept, zato što više volim zapečeno meso i sam paprikaš kad je gotov izgleda kao kaša, što sam htela da izbegnem.

Za sve koje odluče da probaju, reći ću samo da sam se zaljubila u ovo jelo, veoma je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Oceni: