Slana torta Vita

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Slana torta Vita
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 5
19/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
"Kao pravi poštovaoci ćemo vam reći da su slane torte super. Ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, ukusne su i dobre za svaku priliku."

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • kisela pavlaka - 60 g
  • so - 1 kašika
  • brašno - 150 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • ljutenica - 1 kašika
  • kačkavalj - 50 g
  • spanać - 50 g
  • za fil
  • kiselo mleko - 250 g ceđeno
  • krem sir - 150 g
  • kisela pavlaka - 100 g
  • peršun - 1/2 veze
  • šunka - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Belanca odvojite od žumanaca. Žumanca umutite sa pavlakom. Belanca umutite u sneg, pa im dodajte žumanca. Prosejte brašno sa praškom za pecivo, pa ga dodajte smesi.

Dobro sve promešajte i dobijenu smesu podelite u 3 činije, tako da u svaku činiju dodate jedan od sledećih sastojaka - u prvu činiju dodajte ljutenicu, u drugu spanać, a u treću rendan kačkavalj. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa sve 3 smese sipajte u 3 kese za filovanje. Sipajte u tepsiju od svake smese, tako što sipate jedan red jedne smese, pa drugi red druge smese i tako dalje. Koricu pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Izvadite iz rerne i uvijte u rolat. Ostavite da se ohladi. U činiji pomešajte pavlaku, mleko i sir. Dodajte iseckan peršun i malo soli, pa dobro promešajte. Odvijte rolat i premažite filom (ostavite malo i za filovanje na kraju). Posipajte šunkom iseckanom na kockice.

Koricu isecite na trake (4 -5 komada). Prvu traku zavijte u rolat i stavite je u posudu. Zatim uzmite drugu, pa je zavijte oko prve. Isti postupak ponovite i sa ostalim trakama. Kada ih sve poređate, premažite ih filom koji ste ostavili i stavite u frižider da se torta stegne. Ukrasite je po želji.

Sa filom i dekoracijom možete improvizovati. Ja sam pravila tako što premažem koru, sečem je na trake - prvu traku posipam šunkom, a na drugu poređam pečenu crvenu papriku. Možete dodati i masline, krastavce, kukuruz, itd. Pri dekoraciji takođe improvizujem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: