Način pripreme
Krompir se skuva sa korom u posoljenoj vodi, nakon čega se oguli.
Skuvani krompir, grašak, krastavčići, šargarepa, salama, 2 jaja se sitno iseckaju, dodaje se majonez (od kojeg se odvaja 5 supenih kašika za premazivanje spoljašnjih strana torte) i so i meša se dok se u potpunosti ne homogenizuje.
U kvadratni prsten na ravnu podlogu (koristila sam kartonsku kupljenu podlogu, zato što je unikatna slana torta bila za povod - Novu godinu) se stavlja deo gotove smese, izravna se po celoj dužini prstena i premazuje se krem sirom Filadelfija koja se pomeša se sa odvojenim majonezom. Drugi kvadratni prsten manjeg prečnika se stavlja po dijagonali na već oblikovanu koru. Ponovo se ponavlja postupak, sipa se smesa, izravna se i ponovo se nafiluje smesom sa Filadelfijom.
Od tako oblikovane torte sa krompirom pažljivo skidamo prvo gornji, zatim i donji prsten.
Dva od jaja koja smo odvojili se izrendaju i posipaju po obe formirane kore. 3 komada čeri paradajza (3 se prepolove na dva dela, služe za telo bubamara, a drugih 6 će se koristiti za pečurkice) se seku na dva dela, stavlja se sa razrezom na dole i od masline se odseče kraj i stavlja se na jedan kraj paradajza za glavu bubamare.
Drugi čeri paradajz izdubimo oštrim predmetom, može nožem (imam poseban instrument) i u njegovu unutrašnjost ubacimo lopticu mocarele kako bi se formirala pečurka.
Jednokratnim špricem sa majonezom, nakon što se odseče vršak, se prave tačkice na pečurkama, a drugim špricem sa majonezom obojenim u crno, se prave tačkice na bubamarama. Oči bubamara se prave ponovo sa majonezom iz prvog šprica.
Od dugačkih listova pršute pakujem praznično predjelo kao poklon (kao što je pokazano na fotografiji).
Ćorizo se ređa po rubu vinske čaše, tako što se preklapa svako prethodno parče i ređa se dok se ne formira krug. Prave se tri kruga otvora čaše, dobro se pritišće i nakon toga se okreće i vadi se iz otvora, tako se formira ruža. Od listova peršuna sam napravila ukras do pečuraka i u centru ruže.
Ovo je moj način dvospratne slane torte koju sam lično ja napravila, ali vi možete da eksperimentišete i da napravite po vašem izboru.
Bon apetit!