Način pripreme
Jaja umutiti sa uljem, prstohvatom soli i vanilom.
Zagrejati oko 200 ml mleka i u njega rastvoriti kvasac. Dodati šećer, promešati i ostaviti da nadođe.
Ostalo mleko zagrejati i dodati u jaja, uz neprekidno mućenje mikserom.
Prosejati brašno i polako dodavati redom malo brašna i malo kvasca. Mešati drvenom kašikom ili špatulom.
Testo treba da bude gustine boze, a ukoliko je neophodno, dodati još malo brašna.
Posudu pokriti i ostaviti je sat vremena da udvostruči svoj obim.
Promešati kutlačom, ugrejati sač, a ukoliko nemate koristite teflonski tiganj.
Umutiti žumanac sa 2 kašike vode. Jabuku iseći na dva dela, izvaditi seme i podeliti na još dva dela, tako da se dobiju debele četvrtine.
Sač namazati na sledeći nalin: viljuškom probosti parče jabuke, umočiti ga u žumance i namazati površinu sača time.
Kutlačom zagrebati od smese i sipati preko sača, i dobro rasporediti po površini. Kada počnu da se pojavljuju rupice na seoskim palačinkama, okrenuti ih na drugu stranu.
Proceduru ponoviti sa svim palačinkama, a pre pečenja svake sač namazati žumancem.
Pečene seoske palačinke namazati prema želji, uviti i premazati maslacem.
Koristiti dobar svež kvasac, prethodno proveriti rok upotrebe, moj se nije aktivirao lepo, ali su palačinke ponovo bile preukusne.