Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa narandžom i orasima

Uskršnji kolač sa narandžom i orasima

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Uskršnji kolač sa narandžom i orasima
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
06/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
3
"Ko je rekao da se Uskršnji kolač jede samo za Uskrs? Mi ga jedemo tokom cele godine"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 100 g
  • svinjska mast - 60 g
  • ulje - 20 ml
  • kvasac - 1 kocka, svež
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 kašika
  • narandža - 1 komad
  • ekstrakt narandže - 1 bočica
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 1 kg
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i aktivirajte kvasac, tako što ga umešate u deo mleka sa jednom kašikom šećera i malo brašna.

Dobro umutite jaja sa šećerom, narendajte sitno koru od narandže, dodajte preostalo mleko i druge namirnice.

Počnite da mesite testo, tako što dodajete rastopljeni maslac i mast. Ulje iskoristite da dodatno umesite testo razvlačeći ga i presavijajući dok testo ne primi ulje.

Testo ne treba da bude tvrdo, već treba da bude meko i lepljivo, i da još prilikom mešenja bude u koncima. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da nadolazi.

Podelite testo na nekoliko lopti i od njih napravite dugačke valjke, koje uvrtite u jednom pravcu. Možete da napravite 2 ili 3 uskršnja kolača - kozunaka, zavisno od veličine posude za pečenje.

Napravite pletenicu ili prosto uvrtite 3 valjka. Stavite ih u pleh ili kalup od aluminijuma nauljen maslacem i ostavite testo da nadolazi, a zatim pospite kolač sa mnogo oraha i kristal šećera.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: