Način pripreme
Prosejte brašno i aktivirajte kvasac, tako što ga umešate u deo mleka sa jednom kašikom šećera i malo brašna.
Dobro umutite jaja sa šećerom, narendajte sitno koru od narandže, dodajte preostalo mleko i druge namirnice.
Počnite da mesite testo, tako što dodajete rastopljeni maslac i mast. Ulje iskoristite da dodatno umesite testo razvlačeći ga i presavijajući dok testo ne primi ulje.
Testo ne treba da bude tvrdo, već treba da bude meko i lepljivo, i da još prilikom mešenja bude u koncima. Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da nadolazi.
Podelite testo na nekoliko lopti i od njih napravite dugačke valjke, koje uvrtite u jednom pravcu. Možete da napravite 2 ili 3 uskršnja kolača - kozunaka, zavisno od veličine posude za pečenje.
Napravite pletenicu ili prosto uvrtite 3 valjka. Stavite ih u pleh ili kalup od aluminijuma nauljen maslacem i ostavite testo da nadolazi, a zatim pospite kolač sa mnogo oraha i kristal šećera.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni.