Način pripreme
Rernu zagrejati na 170-180 stepeni sa ventilatorom. Pripremiti kvadratni kalup prečnika 23 cm, prekriti ga celog aluminijumskom folijom i namazati meslacem.
U posudu od miksera umutiti maslac i šećer dok smesa ne pobeli. Dodati vanilu, brašno i so. Dobija se mrvičasto testo. Testo staviti u pleh sa aluminijumskom folijom i rukama lepo oblikovati koru. Celu koru izbosti viljuškom da se ne bi podigla tokom pečenja.
Peći na 180 stepeni 20 minuta ili dok se zidovi ne odvoje od ivice kalupa i testo dobije zlatnu boju. Ostaviti da se ohladi u kalupu, pa koru preliti Dulce de Leche-om, i poravnati špatulom. Ostaviti u frižideru 1 sat da se stegne.
Čokoladu rastopiti na pari i ohladiti do stanja u kome je još uvek tečna. Preliti je preko karamela, poravnati špatulom i ponovo vratiti u frižider, da se u potpunosti stegne.
Kolač seći veoma oštrim nožem na male pravougaone parčiće. Čuvati ga u frižideru, gde može da izdrži oko nedelju dana.
Napomena:
1. Nakon što se čokolada ohladi, ali se nije stegla u potpunosti, preliti je preko karamela, da bi mogla lepo da se rasporedi špatulom.
2. Koristila sam gotovi karamel Dulce de Leche - španski, ali može se napraviti na sledeći način: jedno pakovanje slatkog kondenzovanog mleka staviti na pari, prekriti ga aluminijumskom folijom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 1.5 sat, dok se ne dobije lep i težak zlatni karamel, koji je guste konzistencije kada se promeša nekoliko puta.
3. Možete kupiti i gotov karamel - Sgusenka, u ruskim prodavnicama.
Ne mogu reći zašto ovaj kolač nosi ovaj smešan naziv, verovatno zbog bogatog ukusa karamela i čokolade preko lepog maslenog testa.