Način pripreme
Rerna - 160 stepeni. Duboki kalup za kuglof, nauljen veoma dobro. Peče se u vodenoj kupci.
U kaseroli otopite maslac i čokoladu. Ostavite ih sa strane. U posudi umutite jaja i šećer dok masa ne pobeli. Dodajte smesu od čokolade i promešajte. Direktno preko posude prosejte brašno sa kakaom i praškom za pecivo i sve dobro promešajte špatulom ili drvenom varjašom dok se ne ujednači.
U posudu sipajte kondenzovano mleko, sveže mleko, lagano umućena jaja i krem sir. Umutite sve na manjoj brzini miksera samo dok se ujednači smesa.
U kalup za kuglof prvo sipajte smesu od čokolade testo za kolač, a odozgo polako i pažljivo sipajte tečnu smesu.
U pleh ili tepsiju nalijte toplu vodu do visine 3/4 kalupa ili najmanje do polovine. Postavite kalup u vodu.
Pecite na 160 stepeni oko 1 sat. Proveravajte drvenim štapićem i kada bude suv, bez mrvica zalepljenih za njega, kolač je gotov.
Gotov kolač izvadite iz rerne, ostavite ga 10 minuta u vodi i zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. nakon što je hladan, toplim nožem pređite po ivici kolača da ga oslobodite od zidova. Preko kalupa postavite odgovarajući tanjir za serviranje i veoma pažljivo okrenite kolač na njega. Gotov je za serviranje.
Napomena: Veoma dobar i ukusan kolač, koji donekle liči na Kodrit Kadir. U procesu pečenja slojevi su zamenili mesta - na dno je pao krem od jaja, a gore se popelo testo i kod okretanja dobija se dvoslojni kolač. Dole je ukusna i sočna čokoladna kora, a gore nežni krem od jaja.
Drugi naziv za ovaj kolač je i nemogući flan. Desert ima poreklo iz meksika i uobičajeno ima karamel, koji se može dodati po želji.