Kolač Moli

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Kolač Moli
Fotografije: Ivelina
1 / 5
08/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Kolač Moli je - veoma vazdušast i mekan patišpanj sa umućenom pavlakom za svaku žurku"

Potrebni sastojci

  • univerzalno brašno - 250 g
  • šećer - 150 g, do 250 g, po ukusu
  • pavlaka - 250 g, hladna, za mućenje
  • jaja - 3, na sobnoj temperaturi
  • prašak za pecivo - 8 g
  • ekstrakt vanile - 2 supene kašike
  • kora limuna - od 1 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Danas bih htela da vam poželim odbrodošlicu sa ovim receptom za kolač, koji je savršena osnova i za poznatu tortu Moli sa umućenom pavlakom. Ova vrsta kolača sa patišpanjom je veoma mekana i delikatna i nije potrebno prelivanje.

Ideja dolazi iz briljantnog uma poznate dizajnerke torti Eleonore Kopini. Ako tražite mekanu tortu ili kolač koji je jednostavan za pravljenje i bez maslaca i ulja i koji možete koristiti kao osnovu za tortu za rođendan, po mom mišljenju je savršena za vas.

Dosta dugo koristim ovu osnovu za kolač i za punjene torte kao što je torta Moli sa šumskim voćem i kremom od bele čokolade i jogurta.

Torta Moli je veoma vlažna torta koja se koristi u dizajnu torti ne samo zbog toga što je veoma stabilna i jednostavna za rad, nego i zato što je toliko aromatična i vlažna zahvaljujući umućenoj pavlaci koju ćemo dodati u testo.

Možete da uživate u koru samo kao kolaču, posutom šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom i da osetite uživanje i zadovoljstvo od nje. Kalorija je manje nego u tradicionalnom kolaču sa maslacem na primer.

Za pripremanje kolača Moli koristila sam kalup širine 22 cm. Ako planirate da pripremite veće kolače, biće potrebno da povećate doze sastojaka (6 jaja, 500 g pavlake i 450/500 brašna i 500 šećera). Kalup nauljite i blago nabrašnite.

Priprema:

Prvo umutite jaja sa šećerom 15 minuta dok se ne udvostruči zapremina i dok ne pobele. Na drugom mestu, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Kombinujte izrendanu koru limuna i ekstrakt vanile. Sve se kratko muti mikserom.

U drugoj posudi se muti pavlaka. Na kraju pažljivo stavite umućenu pavlaku u testo laganim pokretima odozgo ka gore. Sipajte smesu u tepsiju /kalup/, izravnajte i izlupkajte lagano po površini kako biste uklonili vazdušaste mehurće.

Vazdušasti kolač pecite u prethodno zagrejanoj statičnoj rerni na 160 - 170°C otprilike 50 minuta ili dok čačkalica za zube stavljena u centar kolača ne izađe čista.

Priprema sa Thermomix:

Zagrejte rernu do 150°C.

Stavite posudu i žicu za mućenje u zamrzivač na barem 5 minuta. Vaša tečna pavlaka treba da bude u frižideru i da bude veoma hladna (inače nećete moći da dobijete lep krem).

Napravite umućenu pavlaku sa žicom za mućenje na programu od 3 minuta / brzina 4 (treba postepenoi da povećavate brzinu od 1 do 4 tokom cele prve minute).

Sačuvajte ovu umućenu pavlaku u posudi u frižideru.

Očistite posudu, stavite jaja, šećer i umutite u njoj. Mešajte 5 minuta/brzina 4 dok smesa ne udvostruči svoju zapreminu i ne pobeli.

Za to vreme pripremite svoj kalup.

Izvadite žicu za mućenje i dodajte brašno i prašak za pecivo (i kakao, ako pravite čokoladnu verziju) u posudu. Mešajte 2 minute/brzina 4.

Sipajte smesu u posudu i pomoću špatule dodajte jednu četvrtinu umućene pavlake.

Nakon toga pažljivo uključite ostali deo umućene pavlake u vašu smesu.

Sipajte smesu u kalup i pecite onoliko koliko je navedeno u količinama vaših sastojaka. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na 10 minuta.

Uzmite kolač Moli iz kalupa i okrenite na tanjir. Nakon toga ga ostavite da se u potpunosti ohladi.

Nakon toga dekorišite po ukusu tako što pospete šećerom u prahu ili čokoladom istopljenom na vodenoj pari.

Uživajte u ovom nežnom i veoma ukusnom kolaču!

Srdačan pozdrav od mene!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: