Trajfl od jagoda sa patišpanjem i tofijem

09/08/2017
"Desert - užitak sa kojim ćete prijanto iznenaditi sve goste "
Priprema30 min.
Kuvanje12 min.
Ukupno42 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano95
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • PATIŠPANJ
  • jaja - 2 komada, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 60 g, kristal
  • brašno - 60 g, belo
  • maslac - 25 g, rastopljeno
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • slatko od malina - za slepljivanje
  • KREM OD VANILE
  • sveže mleko - 250 g
  • vanila - 1 komad, štapić
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 60 g, kristal
  • skrob - 20 g, kukuruzni
  • maslac - 25 g (hladan)
  • TOFI
  • šećer - 50 g kristal
  • pavlaka - 100 ml, visok procenat
  • bela čokolada - 10 g
  • maslac - 25 g, mek
  • za sastavljanje
  • jagode - 300 g
  • vino - oko 40 g Madera ili odgovarajuće slatko Porto, Marsala
  • pavlaka - 200 ml, hladna
  • jagode - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Kockasti pleh - oko 23 cm. Dno i ivice namazane biljnom mašću. Pokriveno papirom za pečenje.

1. Patišpanj

Jaja i šećer se mute na velikoj brzini mikserom, dok ne pobele. Dodaje se vanila i ponovo se meša. Brašno se proseje direktno u smesu i pažljivo se meša spatulom. Na kraju se dodaje i rastopljeni maslac na sobnoj temperaturi. Smesa se sipa u pleh, poravna se.

Peče se na 170-180 stepeni oko 12-14 minuta.

Gotov patišpanj se vadi iz rerne, ostavlja se na oko 5-7 minuta u plehu, vadi se i stavlja na rešetku da se potpuno ohladi. Iseče se na kvadratne parčiće i dva po dva se lepe slatkom od malina. Ostavlja se sa strane.

2. Krem od vanile

Mleko se sipa u kaserolu. Dodaju se semenke iz štapića vanile i sam štapić. Ostavlja se na umerenoj vatri.

U međuvremenu se umute jaja sa šećerom dok ne pobele. U njih se dodaje kukuruzni skrob, meša se žicom da ne bi bilo grudvica.

Mleko koje je provrilo se dodaje kroz cediljku lagano, neprestano mutimo na niskoj brzini miksera. Smesa se vraća u šerpu i ponovo se stavlja na umerno slabu rernu, mepa se neprestano dok se ne zgusne. Skida se sa vatre i dodaje se maslac. Gotov krem se razvlači na pljosnat poslužavnik, pokriva se olijom i ostavlja da se potpuno ohladi (razvlačenje a pljosnatom poslužavniku nije obavezno, pravi se da bi se brže ohladio). Folija je uvek obavezna, da se ne uhvati korica.

3. Tofi

Šećer se rastopi dok se ne dobije svetao karamel. Stavimo pavlaku da provri i dodajemo karamel. Energično mešamo. Skidamo sa vatre i ostavljamo na sobnoj temperaturi, dok se malo ne ohladi. Onda se dodaje i izlomljena bela čokolada i maslac. Meša se, dok se ne dobije homogena smesa. Ostavljamo da se ohladi.

4. Sastavljanje

Sastavljanje kolača se može napraviti u velikoj staklenoj posudi, zapremine 1 l ili odgovarajće čaše.

Na sno se stavlja patišpanj, zalepljen slatkom od malina. Obilno se preliva vinom. Odozgo se preliva kremom od vanile. Po periferiji se ređaju prepolovljene jagode, a u sredinu se stavljaju agode isečene na kockice. Preko njih se sipa Tofi, a odozgo se preliva pavlakom. Dekoriše se po želji.

Ostavlja se u rižideru najmanje 4 sata.

Servira se sa kašikama za kolač, a ako je pripremljen u posudi, uzima se od svih slojeva.

Napomena: Veoma je ukusan, aromatičan i svež desert. Inače se piprema u velikoj staklenoj posudi i servira na kraju večere i svako sam uzima od svih slojeva. Može se pripremiti i u odgovarajućim staklenim čašama, ali pravilo je da bude u posudi sa dugom kašikom za kolač.

Koristila sam vino Porto za natapanje patipšpanja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar