Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od jagoda sa limunom

Sirup od jagoda sa limunom

Anelina StamovaAnelina Stamova
Početnik
8549
Sirup od jagoda sa limunom
Fotografije: Anonymous
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
15
"Sirup od jagoda sa limunom se rastvara vodom ili sodom od 1 prema 4 do 1 prema 6 ili po ukusu."

Potrebni sastojci

  • jagode - 1 kg
  • šećer - 1.5 kg
  • voda - 3 l
  • limun - 3 komada
  • limunska kiselina - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Jagode se operu i očiste od zelenih delova. Stavljaju se u nemetalnu posudu i zalivaju se vodom.

Očišćen i naseckan na kolutiće limun se stavlja da i on ispusti aromu i ukus kod cveta zove. Tako smesa stoji u frižideru od 24 do 48 sato, nakon čega se smesa procedi i lepo se iscedi u šerpu kako bi se izvuklo što je moguće više tečnosti, ukus i aroma.

Stavlja se na ringlu na srednje jaku vatru i sipa se pripremljeni šećer tako što se neprestano meša dok se šećer u potpunosti ne istopi u tečnost.

Šećer može da varira prema preferencijama ukusa, kao i količini jagoda.

Ako imate i šumske jagode, sirup bude još aromatičniji. Tako se ostavlja na ringli i kada lepo uzavri, sačeka se još deset minuta, nakon čega se sipa jedna kesica limunske kiseline, lagano se izmeša i ostavlja se na ringli na još 4-5 minuta.

U suve boce ili tegle se sipa sirup, odmah se lepo zatvara poklopac i okreće se naopačke dok se ne ohladi.

Kada se ohlade, gotovi su vakumirani, aromatičan sirup se stavlja na hladno i tamno mesto. Domaći sirp od jagoda može da se konzumira tokom cele godine.

Sirup od jagoda sa limunom se rastvora vodom ili sodom od 1 prema 4 do 1 prema 6 ili po ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: