Način pripreme
Jagode se operu i očiste od zelenih delova. Stavljaju se u nemetalnu posudu i zalivaju se vodom.
Očišćen i naseckan na kolutiće limun se stavlja da i on ispusti aromu i ukus kod cveta zove. Tako smesa stoji u frižideru od 24 do 48 sato, nakon čega se smesa procedi i lepo se iscedi u šerpu kako bi se izvuklo što je moguće više tečnosti, ukus i aroma.
Stavlja se na ringlu na srednje jaku vatru i sipa se pripremljeni šećer tako što se neprestano meša dok se šećer u potpunosti ne istopi u tečnost.
Šećer može da varira prema preferencijama ukusa, kao i količini jagoda.
Ako imate i šumske jagode, sirup bude još aromatičniji. Tako se ostavlja na ringli i kada lepo uzavri, sačeka se još deset minuta, nakon čega se sipa jedna kesica limunske kiseline, lagano se izmeša i ostavlja se na ringli na još 4-5 minuta.
U suve boce ili tegle se sipa sirup, odmah se lepo zatvara poklopac i okreće se naopačke dok se ne ohladi.
Kada se ohlade, gotovi su vakumirani, aromatičan sirup se stavlja na hladno i tamno mesto. Domaći sirp od jagoda može da se konzumira tokom cele godine.
Sirup od jagoda sa limunom se rastvora vodom ili sodom od 1 prema 4 do 1 prema 6 ili po ukusu.