Način pripreme
Prvo operemo i naseckamo jagode, posipamo ih stevijom i stavljamo ih sa strane.
Nakon toga prelazimo na spremanje testa za paj.
Dodajte brašno i so u posudu kuhinjskom robota. Pulsirajte jednom ili dva puta kako biste izmešali.
Dodajte maslac. Izmešajte nekoliko puta dok se maslac ne pomeša sa brašnom, formirajući peskovitu smesu sa nekoliko komadića veličine zrna graška.
Dodajte žumanca i sveže mleko. Pulsirajte 60 do 90 sekundi dok se ne sakupi u loptu testa. Počeće da izgleda kao mokri pesak i sakupiće se u loptu tokom poslednjih nekoliko sekundi pulsiranja.
Sipajte testo na radnu površinu (nije potrebno brašno, osim ako testo ne koristite odmah, ali imajte u vidu da ovo testo takođe ne iziskuje vreme za hlađenje). Oblikujte okrugli disk debljine 1½ cm.
Možete čuvati u frižideru u plastičnoj foliji do 3 dana. NAbrašnjenim rukama presavijte i izgnječite (da, to je tehnički termin) testo oblikujući ga u loptu. Vaše ruke su vaš najbolji instrument, kao kad pravite domaće lisnato testo.
Lopta testa treba lako da se sakuplja. Ako vam se učini previše suvo ili sipljivo, umočite prste u ledenu vodu i zatim nastavite da oblikujete testo rukama. Ako vam se učini previše lepljivo, pospite sa još brašna i zatim nastavite da oblikujete testo rukama.
Biće vam potrebna čista radna površina, oklagija i mao brašna. Blago nabrašnite radnu površinu, oklagiju i ruke i pospite malo brašna na testo. Koristite laganu do srednju snagu oklagijom po testu - nemojte previše jako pritiskati testo; ne ljutite se na njega!
Kada razvijate testo, počnite od centra i nastavite spolja u svim pravcima vrteći testo rukama dok icete: između prelaženja oklagijom zavrtite koru za paj i čak je okrenite kako biste bili sigurni da se nije zalepila za radnu površinu.
Pospite sa još malo brašna ako se lepi. Ako je potrebno, dok je razvijate, ostavite oklagiju i koristite ruke kako biste oblikovali testo u ravan krug: posle stavite u kalup za paj ostavljajući 2 cm bord.
Dno kore pospite skrobom i sipajte jagode. Pecite ukusni paj sa jagodama u zagrejanoj rerni na 200°C bez ventilatora, 30 minuta, nakon čega sipajte mereng i pecite još 15 minuta na 180 °C bez ventilatora.
Za spremanje merenga koristimo belanca u posudi i mutimo ih u sneg. Posuda mora biti apsolutno suva kako bi se belanca dobro umutila.
Muteći mikserom, dodajemo steviju u prahu. Na kraju sipamo i sirće i polako mešamo špatulom. Raspoređujemo mereng po kolaču od jagoda i vraćamo u rernu.
Kulinarski termin za umućeni mereng nakon pečenja je beze.
Uživajte u ovom svežem i ukusnom paju od jagoda sa merengom bez šećera :)