Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Razvijena domaća pita sa sirom i maslacem

Razvijena domaća pita sa sirom i maslacem

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Šegrt
279166
Razvijena domaća pita sa sirom i maslacem
Fotografije: Emilia Krumova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Razvijanje pite je umetnost, koja se prenosi sa majke na ćerku"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 400 g
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • jaja - 2 komada, belanca u testu, a žumanca za premazivanje
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • sir - 500 g
  • maslac - 120 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo ugrejemo mleko i sipamo u uduboku posudu, dodajemo kockicu kvasca, šećer i 3 supene kašike brašna. Mešamo dok se ne dobije homogena smesa i ostavljamo na toplom da nadođe.

Prosevamo brašno tri puta. U sredini pravimo udubljenje i sipamo ostale sastojke i kvasac.

Zamesimo meko testo i ostavljamo na toplom 10 minuta da nadođe. Kad testo bude gotovo podelimo ga na 5 jednakih loptica. Od svake loptice razvijemo jednu koru, koju posipamo sa 100 g sira i komadićima maslaca.

Uvijamo u oblik puža i stavljamo u sredinu pleha, u kome ćemo peći pitu, prethodno namazan maslacem.

Na isti način pravimo i sa drugim korama i uvijamo u plehu. Stavljamo gotovu pitu u rernu na 50 stepeni da nadođe.

Nadošlu pitu namažemo umućenim žumancima sa dve supene kašike ulja, komadićima maslaca i posipamo susamom.

Ponovo stavljamo u rernu, prethodno ugrejanu na 200 stepeni i pečemo dok ne bude gotova oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: