Način pripreme
Prvo skuvamo sirup i ostavljamo da se ohladi.
Nakon toga u posudu stavljamo pavlaku, šećer, sveže mleko i vanilu i dobro umutimo mikserom, dok se ne dobije mekan krem. Preporučije se da bleko i pavlaka budu u frižideru, pre nego što ih umutimo. Nakon toga stavljamo krem u frižider na oko jedan sat.
Nakon toga raspakujemo kore i isečemo na pravougaonik na tri sektora.
Prvi sektor je širine 5 cm, drugi širine 3 cm, a treći koliko ostane. Nakon toga počinjemo da sastavljamo tortu, prvo uzimamo veliki deo bele kore, nakon toga srednji deo crne kore, koji stavljamo u beli i posle najmanji deo bele kore, koji stavljamo u crni deo. Dobro prelivamo hladnim sirupom i namažemo kremom od pavlake.
Nakon toga ide ređanje kora u obrnutom redosledu - prvo veliki deo crne kore, nakon toga srednji deo bele kore, stavljamo u crnu koru i u sredini mali deo crne kore, stavljen u beli deo.
Ponovo stavljamo sirup i namažemo kremom Tako ređamo dok imamo kora - u mom slučaju torta je na 6 redova. Odozgo i sa strane dobro namažemo pavlakom i poravnamo sa svih strana.
Odozgo uz pomoć čačkalice za zube crtamo šahovska polja, nakon toga počinjemo da ukrašavamo jedno polje mlevenim orasima, drugo čokoladnim mrvicama itr. dok ne dobijemo šahovsku tablu (za pravilno raspoređivanje ukrasa svakog polja nam pomaže čačkalica za zube).
Ako vam ostane mlevenih oraha i čokoladnih mrvica pomešajte ih uz pomoć spatule i nanesite odozgo nagore sa strane torte.
Na vrhu stavljamo gotove šahovske figute i ostavljamo tortu u frižideru da odstoji 24 sata.