Način pripreme
Pripremite testo za fokaču tako što najpre prosejete brašno i so u posudu. Dodajte kvasac, maslinovo ulje i toplu vodu i zamesite testo. Formirajte ga u loptu, namažite posudu i testo maslinovim uljem i pokrijte krpom.
Ostavite testo da naraste oko 40 minuta. Kad je gotovo podelite testo na dva dela. Formirajte oklagijom ili rukama krug ili pravougaonik veličine po želji i prema posudi za pečenje koju ćete koristiti.
Testo na treba da je razvijeno mnogo tanko za fokaču. Stavite razvijeno testo u posudu za pečenje podmazanu maslinovim uljem ili postavljenu papirom za pečenje.
Napravite male ubode prstima po testu da se dobiju udubljenja i namažite maslinovim uljem. Odozgo pospite kozijim sirom izmrvljenim na manje parčiće. Preko sira poređajte na tanko isečene parčiće kajsija.
Ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se prohladi. Isecite na parčiće i odozgo nemarno stavite po jedno tanko parče pršute.