Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Svadbena pogača u ljubičastom

Svadbena pogača u ljubičastom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2434k257
Svadbena pogača u ljubičastom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
18/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"U korak sa modom su i svadbene pogače - praznična pogača u ljubičastom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 450 ml
  • jaja - 3 komada (bez 1 žumanca)
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • kvasac - 1/2 kockice, svež (21g)
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • brašno - 1. 1 kg
  • ulje - 1 šolja, za premazivanje kora
  • za premazivanje pogače
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko u keramičkoj posudi, sipajte jednu čašu, rastvorite kvasac sa šećerom, pospite brašnom. Ostavite da se aktivira, za to vreme umutite jaja sa kiselim mlekom, svežim mlekom i uljem.

Prosejte brašno, dodajte so i napravite udubljenje, u njega sipajte mlečnu smesu i aktivirani kvasac. Promešajte kašikom, dokle možete, nakon toga mešajte rukama, mesite dok se ne dobije srednje tvrdo i glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite da nadođe.

Kad bude gotovo podelite ga na 5 delova, tri dela su iste veličine, jedan je manji, da se preplete sredina i jedan najmanji, od koga ćete isplesti pletenice, za oblikovanje srca.

Uzmite jedan deo od velikog dela i razvucite na veliku koru, namažite je uljem, uvijte u rolat i isecite na male rolate, poređajte po ivicama pleha, koji nije velikog prečnika, da bi pogača bila viša. Pre toga pleh obložite papirom za pečenje i stavite rolate, tako da se malo preklapaju. Od druge lopte na isti način oblikujte rolate, ali malo manje.

Treću loptu poravnajte i sa isečenim trakicama od manjeg dela, prepletite loptu, stavite je u sredinu. Odozgo poređajte male rolate i od najmanje loptice razvucite koru, isecite je na tanke trakice i ispletite dve pletenice. Lepo oblikujte veliko srce i u krajeve gde se sastavljaju možete zabosti čačkalicu, da se ne podižu prilikom pečenja.

Ostavite da nadođe, nakon toga namažite umućenim žumancem, malo svežeg mleka i nekoliko kapljica ulja. Pospite susamom ili drugim semenkama po izboru. Ugrejte rernu na 160 stepeni, bar je kod mene tako, to zavisi od vaše rerne, uvek pečem na donjem i gornjem grejaču istovremeno bez ventilatora.

Stavite pogaču da se peče i nakon 20-og minuta možete otvoriti i proveriti da li imate problema sa grejačima, možete okrenuti pleh, ali nikako nemojte praviti to pre nego što prođe 20 minuta, nekad može da padne i ceo vaš trud da se protraći.

Posmatrajte sat i na 35-om minutu otvorite i drvenim ražnjićem probajte, tako što zabodete u naviši deo pogače, treba da ne ostaje testo na ražljiću, ako je tako ja pečem do 40 minuta i isključujem rernu, nakon toga je ne vadim odmah neko nakon, najviše 5 minuta. Ukupno vreme za lepu, visoku pogaču kod mene je 40-45 minuta.

Kad je izvadite odmaj je podognite, tako što uhvatite krajeve papira za pečenje, zato se i ne seče, da bi se lakše izvadila, stavite je na rešetku da se ohladi i dok je još topla namažite je maslacem.

Cvetiće možete da napravite od slanog i obojenog testa i sa potrebnim kalupima, ako vam je teško možete ukrasiti veštačkim gumenim cvećem, ali to je vaš izbor. Ja sam se uklopila sa bojom svadbe, koja je bila nežno ljubičasta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: