Način pripreme
Prvo počinjemo sa najtežim zadatkom - da očistimo male glavice luka. Da bi nam bilo lakše možemo da ih potopimo u vodu 1-2 sata ranije, da ljuska omekša i da se brže oljušti.
Gotove batake, ako su celi delimo na batak i karabatak. Začinimo sa malo soli, aleve paprike i ulja.
Potopimo suve paprike na kratko u vrelu vodu. Operemo šargarepu i zelene paprike. Šargarepu sečemo na deblje krugove i paprike - na komade.
Oljuštimo čenove, operemo i cele ih stavljamo u đuvečaru. Isečemo suve crvene paprike. Stavljamo u đuveč povrće, cele glavice luka i batake.
Sipamo vodu i dodajemo začine, zajedno sa lovorovim listom. Malo promešamo i stavljamo u hladnu rernu. Pečemo na 180 stepeni 1 sat i 30 minuta.
Miris i ukus su neponovljivi i kad bude gotovo samo nam treba malo strpljenja da se ohladi i da jedemo.