Način pripreme
U odgovarajuću kaserolu, u koju mogu da stanu kruške, sipamo crno vino (ja koristim aromatičnu vrstu Merlo). Dodajemo šećer, med i arome - cimer, rozetlu i karanfilić. Dodajemo isceđen sok i koru mandarine.
Smesu ugrevamo na slaboj vatri, mešamo periodično dok se šećer ne rastopi.
Za to vreme oljuštimo kruške, sačuvamo peteljku. Ova sorta je sa karakterističnim, finim plodom, slatkim, sa jakim specifičnim mirisom. Dobra je za ovaj fin i jednostavan desert.
Pažljivo ih dodajemo u aromatičnu smesu. Pojačavamo temeperaturu dok ne provi, nakon toga ostavljamo kruške da se krčkaju u otkrivenoj posudi na 25 minuta (temperatura poširanja je 73 stepena), imamo i vidu sortu, veličinu i zrelost krušaka.
Pažljivo prebacujemo voće u tanjire za serviranje. Vadimo aromatizatore iz sosa, u koji dodajemo slatko od ribizli. Ostavljamo da se redukuje dok se ne dobije željena gustina.
Procedimo i njom prelivamo kruške, i sa delom ribizla ukrašavamo oko krušaka.
Po želji možete servirati sa šlagom ili sladoledom.