Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od piškota»Omiljena torta sa običnim piškotama

Omiljena torta sa običnim piškotama

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Omiljena torta sa običnim piškotama
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"I vama će postati omiljena, samo treba da probate"

Potrebni sastojci

  • piškote - 420 g
  • maslac - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer u prahu - 200 g
  • tamna čokolada - 100 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 100 ml za krem
  • sveže mleko - 300 ml za prelivanje
  • rum - 1 supena kašika ili konjak
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • puslice - 15 komad /sitne/
  • orasnice - 5 komada
  • još
  • šećer - 100 g /za belanca/
  • šećer - 200 g /za karamle/
  • karamelizovane table od kikirikija - 60 g /1 komad/
  • bombone - 11 čokoladni tartufi
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi počinjemo sa kremom, zato što su piškote gotove. Stavite džezvu na vatru i ugrejete 100 ml svežeg mleka. U njemu izmrvite 100 g čokolade i dodaje 2 kašike kakaoa.

Mešajte neprestano da se čokolada rastopi i da se dobije gusta kaša. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Na pari se umute 4 žumanca. Stavite u malu šerpu vodu da provi. Iznad vode stavite posudu sa žumancima i mutite ih sa šećerom u prahu. Mute se mikserom dok ne pobele.

Aromatizujte jednom kesicom vanilin šećera. U delovma, kašiku po kašiku, dodajte maslac, koji je bio na sobnoj temperaturi. Nakon njega, kašiku po kašiku dodaje i čokoladni krem.

Prilikom ređanja trote, pripremite posudicu sa 300 ml nezaslađenog mleka i u njega popotpite na kratko svaku piškotu. U mleko stavite rum ili konjak /alkoholno piće/.

U odgovarajući poslužavnik poređajte 8 piškota, potopljenih u mleko za osnovu. Odozgo nanesite sloj krema.

Preko krema stavite po 5 komada izlomljenih puslica i orasnica. Za sledeći red potopite svaku piškotu u mleko i stavite po jednu supenu kašiku od krema. Poređajte ih, uvijte u obliku spirale u kruh, zalepit ih jednu do druge.

Belanca umutite mikserom na niskoj brzini sa prsothvatom soli i kad se dobije sneg dodaje 100 g šećera. Nastavite da mešate dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodaje jednu kesicu šećera u prahu.

Na vatri, u maloj posudi, rastopite 200 g kristal šećera dok se ne dobije karamel. Dok je još topao sipajte ga u belanca. Mutite dok se ne dobije lep karamel krem.

Celu tortu prekijte, kašiku po kašiku, smesom od belanaca i karamele.

Izlomite karamel table od kikirikija, tako što iz izlomite čekićem, treba da budu u celofanu da izađu. Sa ovim krokanom od kikirikija pospite trotu da strane.

Ukrasite sa nekoliko malih puslica i čokoladnim tartufima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: