Način pripreme
Da pripremimo krem, najpre se mikserom umuti maslac zajedno sa 1 šoljom šećera u prahu. Žumanca se odvoje i dodaju jedno po jedno, dodaje se i jedna vanila.
Mleveni orasi se sipaju u posudu i preliju vrelim svežim mlekom da se popare. Promešaju se kao kaša. Orasima se dodaju po tri kašike kakaoa i šećera i 1 paketić vanilin šećera sa burbonom.
Nakon što se ohlade dodaje se kašika po kašika u krem s maslacem. Belanci se stave u suvu posudu i umute mikserom na manjoj brzini, tek toliko da postanu sneg, a posle se dodaje pola šolje šećera u prahu. Na šporet se stavi manja šerpica s malo vode da provri i ringla se isključi. Posuda s belancima se stavi na vrelu vodu i domuti se s jednom vanilom na vodenoj pari dok se formiraju tvrdi parčići.
Krem od belanaca se dodaje u etapama po malo u krem s maslacem. Promeša se špatulom, ne mikserom, dok se ne ujednači. Od krema se odvoji jedna šolja.
Za sirup stavimo na šporet u malu posudu 1 i po šolju šećera. Promeša se da se rastopi i skloni s vatre da ne pregori. Celi orasi se ubace u istopljeni šećer da se karemelizuju dva po dva i izvade se pomoću viljuške. Treba da se to radi brzo, jer se brzo steže šećer. Vraćamo posudu ponovo na vatru i prelivamo jednom šoljom vode. Ostavi se da vri dok se ne rastopi šećer. Dodaje se konjak ili rum.
U pravougaoni kalup za tortu se stavi rastegljiva folija dok se krajevi ostavde da vise sa strane.Prvo se postavi jedno parče veličine kalupa, isečeno od kvadratne kore.
Poprska se s nekoliko kašika sirupa i stavi se krem. Na krem se po dužini posude poređaju piškote, pa sirup i opet krem. Završi se drugim parčetom gotove kore, koje se ponovo izreže prema veličini kalupa i zatvori se. Sirupira se kora i torta se zatvara folijom. Stavljamo je u frižider na 2-3 sata. Kalup za tortu se okreće na poslužavnik, a folija se pažljivo skida.
Nanosimo odovjeni krem na gornji deo i na stranice torte u ravnomernom sloju.
Sa strene se torta oblepi kikiriki krokanima. Ukrašava se sa strane dok se tu i tamo zalepe karamelizovani orasi. Odozgo se poređaju male orasnice na beličast krem. Istuca se 3-4 oraha i torta se pospe odozgo.