Način pripreme
Ove ukusne gurabije se pripremaju veoma jednostavno i brzo. U posudi pomešajte brašno, ovsene pahuljice i orahe, krupnije isečene.
Dodajte šećer i prašak za pecivo i pomešajte suve sastojke. Odvojite koštice od urmi.
Urme uvaljajte u brašno da se ne lepe po rukama i makazama ih sitno isecite, što može sitnije. Dodajte vanilu, ulje i gaziranu vodu, promešajte i sjedinite sastojke.
Dobija se lepljivo testo. Pospite sto sa 2-3 supene kašike belog brašna i sipajte smesu, a posle mesite da pokupite brašno i da vam u rukama ostane glatko testo.
Isecite ga na dva dela i razvucite kao fitilj prečnika 4-5 cm. Nožem isecite dva fitilja na komade po 1 cm. Dobijene loptice oblikujte tako što ih pritisnete dlanovima da se dobiju keksići.
Poređajte ih na papir za pečenje u veliki pleh i rerne.
Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni i stavite keksiće da se peku 12 minuta. Ja sam ih pekla sa venilatorom. Dok su još topli ih pospite sa malo šećera u prahu.