Način pripreme
Ove gurabije su izuzetno jednostavne za pripremu – sa malo sastojaka, skoro bez šećera i bogatog i intenzivnog ukusa i mirisa. Toplo ih preporučujem! I na kraju, ali ne i najmanje važno, one su veganske.
Oštrim nožem grubo isecite urme. Sameljite orahe i dodajte ih seckanim urmama u dublju posudu. Zatim ulje i vino, dodajemo i brašno, prosejano sa praškom za pecivo i esencijom ruma - odlično se slaže sa urmama, cimetom, karanfilićem, šta god volite za božićnu aromu.
Sve se meša kašikom dok se ne sjedini u lopticu, kao što je prikazano na slikama. Od dobijenog testa se rukama formiraju kuglice, lako se radi i ređamo ih u pleh sa papirom za pečenje, ali može i bez papira, ne lepe se za dno.
Pečemo na 180 stepeni do kraja, ne treba ih prepeći. Ali podnose ružičastu preplanulost jer u testu ima praška za pecivo i ne postaju tvrde ako se prepeku.
Gotove praznične kolače odmah uvaljamo u šećer u prahu, a unutar njega stavite jednu mahunu vanile.
Mekane, mirisne, neverovatne gurabije sa vinom i urmama!
Probajte!
Pogledajte još o tajni savršenog testa za gurabije, kao i o bakinim gurabijama sa sodom.