Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Praznični kolač sa božićnim začinima

Praznični kolač sa božićnim začinima

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8122713k268
Praznični kolač sa božićnim začinima
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
16/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Duh Božića se oseća u svakom kutku doma, ali nekako najjače u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • maslac - 100 g
  • smwđi šećer - 100 g
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 120 g
  • prašak za pecivo - pola kašičice
  • bademi - 30 g, sitno mleveni
  • beli rum - 70 ml
  • suvo grožđe - 50 g
  • brusnice - 50 g, sušene
  • suve šljive - 50 g
  • suve kajsije - 50 g
  • božićni začin - 1 kašičica, miks, mleveni
  • vanila - 1 ampula
  • kore pomorandže - 50 g, ušećerene
  • orasi - 70 g
  • bademi - za ukras, oljušteni
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se suvo grožđe, brusnice, suve šljive i kajsije natope u belom rumu oko pola sata.

U posudi se umute omekšali maslac i šečer u vazdušast krem. Jedno po jedno se dodaju jaja, a smesa se meša i dalje nakon dodavanja svakog. Nekoliko puta se dodaje prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlevenim bademima pomešanim s njim. Mešanje se nastavlja.

Zatim se dodaje miks mlevenih božićnih začina i vanila. Ako nemamo na raspolaganju gotov miks možemo i sami da ga napravimo, tako što se samelju na sitno cimet, đumbir, kardamon, muskatni oraščić i anis. Na kraju se stavlja suvo voće oceđeno od ruma i isečeno, ušećerene kore pomorandže i orasi, izlomljeni na krupne parčiće. Smesa se dobro izmeša kašikom.

Koristi se izdužen kalup za kolač, pokriven papirom za pečenje. Gotovo testo se sipa u kalup, zagladi se i ukrašava oljuštenim bademima.

Stavlja se u rernu zagrejanu na 180 stepeni, a nakon pola sata temperatura se smanjuje na 150 stepeni i peče se još oko sat i 40 minuta ili dok čačkalica ne bude suva kad se zabode.

Ako počinje da gori odozgo pokriva se aluminijumskom folijom. Nakon što je gotov kolač, ostavlja se da se ohladi u kalupu i nakon toga se preliva rumom u kome je bilo natopljeno voće.

Količina sastojaka je za je za jedan manji Božićni kolač, ali može slobodno da se udvostruči.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: