Način pripreme
Prvo se suvo grožđe, brusnice, suve šljive i kajsije natope u belom rumu oko pola sata.
U posudi se umute omekšali maslac i šečer u vazdušast krem. Jedno po jedno se dodaju jaja, a smesa se meša i dalje nakon dodavanja svakog. Nekoliko puta se dodaje prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlevenim bademima pomešanim s njim. Mešanje se nastavlja.
Zatim se dodaje miks mlevenih božićnih začina i vanila. Ako nemamo na raspolaganju gotov miks možemo i sami da ga napravimo, tako što se samelju na sitno cimet, đumbir, kardamon, muskatni oraščić i anis. Na kraju se stavlja suvo voće oceđeno od ruma i isečeno, ušećerene kore pomorandže i orasi, izlomljeni na krupne parčiće. Smesa se dobro izmeša kašikom.
Koristi se izdužen kalup za kolač, pokriven papirom za pečenje. Gotovo testo se sipa u kalup, zagladi se i ukrašava oljuštenim bademima.
Stavlja se u rernu zagrejanu na 180 stepeni, a nakon pola sata temperatura se smanjuje na 150 stepeni i peče se još oko sat i 40 minuta ili dok čačkalica ne bude suva kad se zabode.
Ako počinje da gori odozgo pokriva se aluminijumskom folijom. Nakon što je gotov kolač, ostavlja se da se ohladi u kalupu i nakon toga se preliva rumom u kome je bilo natopljeno voće.
Količina sastojaka je za je za jedan manji Božićni kolač, ali može slobodno da se udvostruči.