bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Grčka baklava

Grčka baklava

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Grčka baklava1 / 5
19/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Kuvanje50 min.
Ukupno50 min.
"Recept za ovu baklavu je obezbedila Rosi Trifonova, koja je odbranila disertaciju na temu Kako da napravimo uksunu baklavu koja se topi u ustima."

Potrebni sastojci

  • kore - 2 pakovanja, fine
  • maslac - 250 g
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja, namrvljeni
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - oko 1 litar
  • vanila - 1 - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite pola maslaca u posudi za pečenje u kojoj ćete spremati grčku baklavu. Odozgo stavite paket kora, prethodno isečenih na trake debljine oko 1, 5 cm.

Umutite jaja s brašnom, šećerom i praškom za pecivo i prelijte kore u posudi. Odozgo pospite krupno iseckanim orasima. Nakon toga rasporedite drugi paket kora, isečen na trake i prelijte drugim istopljenim maslacem.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na oko 200-220 stepeni oko 40 minuta.

Pripremite u posudi na ringli šećerni sirup, tako što mešate vodu sa šećerom i vanilom oko 10 minuta. Ja volim da dodajem i koru limuna u njega.

Ražnjićem izbušite čvrsto ispečenu baklavu, što oduzima izvesno vreme. Prelijte ohlađenu baklavu vrelim sirupom. Ostavite da odstoji 1 noć pre nego što isečete na parčiće.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: