Način pripreme
Sveža i lagana, dobra za predstojeće praznike. Ima mnogo koraka za pripremu, ali nije toliko komplikovano.
Vredi truda i očaraćete goste.
Pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo za koru. Dodajte mekani maslac i promešajte. Dodajte žumance i mleko i oblikujte testo.
Stavite ga u kalup sa ivicama koje se skidaju na papir za pečenje i svuda prstimna ravnomerno rasporedite, dok pripremate nadeve.
Stavite vodu da provri i prelijte mak, a u drugoj posudi suvo grožđe. Ostavite tako 15 minuta.
Orahe krupno isecite. Sipajte mak u cediljku i ostavite da se ocedi.
Procedite i suvo grožđe, osušite ubrusom i isecite ih.
Oceđeni mak pomešajte sa polovinom šećera. Mekani maslac umutite sa preostalim šećerom, dodajte dva žumanca. Belanca stavite u posutu za mućenje, pomešaćemo ih sa drugim sastojcima od smese sa sitnim sirom.
Kad umutite maslac na krem, pomešajte ga sa makom. U njega dodajte orahe, suvo grožđe i griz. Jabuku oljuštite i izrendajte u mak. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Koru stavite u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni na 10 minuta ili dok ne dobije roze boju. Umutite mekani maslac sa šećerom oko 3-4 minuta, dodaje brašno, nakon toga dva žumanca. Mutite dok se ne dobije glatka smesa, nakon toga dodajte sitan sir u vanilu. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Četiri belanca umutite sa prstohvatom soli na sneg. Polovinu stavite u smesu od maka, a drugu u smesu od sitnog sita. Mešajte spatulom obe smese dok ne postanu glatke.
Ostavite koru da se ohladi i sipajte preko nje prvo nadev od maka. Poravnajte. Nakon toga smesu od sitnog sita, poravnajte i stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni oko 50 minuta.
Kad se ispeče ostavite da se potpuno ohladi. Umuite pavlaku sa šećerom u prahu (ne mikserom) i stavite preko torte. Možete posuti makom ili ukrasiti po vašoj želji.
Isecite na štangle i uživajte u jedinstvenom ukusu!