Način pripreme
U metalnoj posudi rastopite maslac i dodajte sveže mleko i šećer, mešajte neprestano dok se šećer ne rastopi i skinite sa vatre, ostavite da se ohladi. Dodajte kiselo mleko, vanilu, so i jaje, umućeno viljuškom, promešajte.
U posudi prosejte 400 g brašna i dodajte prašak za pecivo, napravite udubljenje u njemu i sipajte mlečnu smesu.
Zamesite testo koje se ne lepi po rukama, ako je potrebno dodajte od preostalog brašna (ne više). Uvijte testo u streč foliju i ostavite tako na pola sata da odstoji (ne manje).
Nemojte da mesite ponovo, razvucite testo na ne mnogo tanku koru, trudite se da ima pravougaoni oblik. Isecite na trakice, a trakice na pravougaone komade.
U sredinu svakog parčeta napravite prorez i uvijte, jednu stranu prebacite preko proreza. Ugrejte ne manje od 3 prsta ulja i smanjite vatru, pržite dok ne dobiju zlatnobraon boju.
Gotove uštipke stavite na ubrus da se ocedi višak masti. Poređajte ih na tanjir i pospite šećerom u prahu.