Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Prženice»Torihas - španske prženice

Torihas - španske prženice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Torihas - španske prženice5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
8
"Prženice koje će promeniti vašu predstavu o ukusnom doručku"

Potrebni sastojci

  • milibrot - 8 krišaka, debljih (ili hleb)
  • sveže mleko - 500 ml
  • tečna pavlaka - 150 ml (slatka)
  • cimet - 1 štapić
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • jaja - 3 komada
  • smeđi šećer - 80 g
  • maslac - 150 g
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • za sirup
  • crno vino - 100 ml, desertno, slatko
  • voda - 100 ml
  • cimet - 1 štapić
  • šećer - 40 g
  • kora od pomorandže - od 1/2 voćke
  • za dekoraciju
  • pavlaka - pavlaka (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Torihas se mogu pripremiti i sa hlebom, i sa milibrotom, ili briošom. Španci koriste njihove varijante slathih hlebova - Mona I Tonja Alikantina. Konzumira se kao desert - neverovatno aromatičan i ukusan.

Prvi korak je da ugrejemo mleko sa šećerom, cimetom i korom od limuuna. Čim provri, skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi - to se pravi da se aromatizuje.

Posebno umutimo jaja sa pavlakom, mešamo i dodjemo u mleko, iz kojeg smo prethodno izvadili štapić cimeta i koru citrusa. Sipamo u duboku posudu i stavljamo kriške da se dobro natope i da upiju smesu.

Ugrevamo maslac sa maslinovim uljem na umernoj vatri i pržimo sa obe strane, naše torihase, dok ne dobiju lepu, tamnobraon boju.

Izvadimo na ubrus da se ocedi višak masti.

Počinjemo sa sirupom, stavljamo sve sastojke za sirup na vatru i kuvamo dok se ne zgusne.

Ako nemate desertno crno vino, možete koristiti obično i da povećate količinu šećera. Čim skinemo sa vatre, izvadimo cimet i koru od pomorandže.

Torihas serviramo prelivene sirupom od vina i po želji ukrašavamo šlagom, i posuto sa još cimeta (u prahu).

Prijatno sa ovim tradicionalnim španskim desertom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: