Način pripreme
Torihas se mogu pripremiti i sa hlebom, i sa milibrotom, ili briošom. Španci koriste njihove varijante slathih hlebova - Mona I Tonja Alikantina. Konzumira se kao desert - neverovatno aromatičan i ukusan.
Prvi korak je da ugrejemo mleko sa šećerom, cimetom i korom od limuuna. Čim provri, skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi - to se pravi da se aromatizuje.
Posebno umutimo jaja sa pavlakom, mešamo i dodjemo u mleko, iz kojeg smo prethodno izvadili štapić cimeta i koru citrusa. Sipamo u duboku posudu i stavljamo kriške da se dobro natope i da upiju smesu.
Ugrevamo maslac sa maslinovim uljem na umernoj vatri i pržimo sa obe strane, naše torihase, dok ne dobiju lepu, tamnobraon boju.
Izvadimo na ubrus da se ocedi višak masti.
Počinjemo sa sirupom, stavljamo sve sastojke za sirup na vatru i kuvamo dok se ne zgusne.
Ako nemate desertno crno vino, možete koristiti obično i da povećate količinu šećera. Čim skinemo sa vatre, izvadimo cimet i koru od pomorandže.
Torihas serviramo prelivene sirupom od vina i po želji ukrašavamo šlagom, i posuto sa još cimeta (u prahu).
Prijatno sa ovim tradicionalnim španskim desertom.