Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Gibanica sa prazilukom i spanaćem

Gibanica sa prazilukom i spanaćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Gibanica sa prazilukom i spanaćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Gibanica, pripremljena sa mnogo ljubavi i meraka - podrazumeva se da je ovo najukusnija pita na svetu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 400 g + za mešenje
  • voda - 160 mk
  • jaja - 2 komada
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • za nadev
  • spanać - 200 g, svež
  • praziluk - 200 g
  • sir - 350 g
  • ulje - oko 50 - 60 ml
  • za premazivanje i potapanje kora
  • svinjska mast - 50 g
  • maslac - 100 g
  • za prelivanje
  • jaja - 1 komad (XL)
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 100 ml
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Brašno prosejte u posudu i u njega razbijte dva jajeta, stavite ulje, so, šećer, sirće i kiselo mleko. Zamesite testo, koje prebacite na obilno brašnom posutu radnu površinu, mesite dok ne postane elastično i ne prestae da se lepi. Posipajte malo brašna da se dobije idelna elastičnost, ali nemojte preterivati da ne bi bilo tvrdo, nego mekano i prijatno. Ostavite da odstoji 20-30 minuta.

2. Iseckajte praziluk i pržite u ulju oko 3-4 minuta, dok ne omekša, nakon toga sipajte spanać, krupnije iseckan sa malo soli. Mešajte 2-3 minuta i čim omekša njegov obim će se prepoloviti, onda skinite sa vatre.

3. Testo podelite na onoliko kora koliko mislite da će biti potrebno, da razvučete svaku na finu koru i da ona pokrije prečnik pleh u kome ćete peći. Kod mene je bilo kora 7 za pravougani pleh prečnika 22/33 cm.

4. Svaku lopticu testa potopite u rastopljenu mast i maslac, tako da se obilno natopi. Razvucite što je moguće finije i stavite u namazan pleh. Ponovo pospite sa još masti i rasporedite nadev od spanaća i mrvljenog sira. Poslednju koja, kojom ćete pokriti gibanicu, samo pospite mašću koja je ostala.

5. Ovako poređanu pitu isecite na kockice i obilno prelijte kiselim mlekom umućenim sa svežim mlekom i jajetom.

Stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni da se peče 25 minuta, nakon toga izvadite i obilno naprskajte hladnom vodom. Ako je dobla tamniju bojju, uvijte je u aluminijumsku doliju i stavite u rernu na još 15-20 minuta, smanjite temperaturu na 165 stepeni.

6. Kad gibanica dobije tamnozlatnu boju, ona je potpuno gotova, ali ipak proverite unutrašnjost, zato što mnogo zavisi od debljine, ako ste koristili manji pleh, pita je bila deblja i možda joj je trebalo više vremena.

Čim je izvadite iz rerne uvijte čistom krpom na oko 10-15 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: