Zapečeno jelo s krompirom i ćufticama

02/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4299
"Ćuftice, krompirići i sočni preliv, tačno kako ih volimo "
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije5
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano317
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • prezle - 1 kašika
  • hleb - 1 okrajak
  • začini - pikantina, čubar, aleva paprika, biber, so, začin za roštilj
  • krompir - 4 - 5 kom. srednje veličine
  • kačkavalj - 200 g
  • Za sos bešamel
  • maslac - 150 g
  • brašno - 200 g
  • sveže mleko - 1 litar
  • začini - muskatni oraščić, so i beli biber
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se oljušti skuva u kipućoj, posoljenoj vodi. Potrebni su nam tvrdo skuvani. Za to vreme se priprema mleveno meso. Stavlja se u posudu, u nju se dodaju svi sastojci i luk, isečen na sitno.

Promeša se dobro i od smese se oforme ćuftice koje ne treba da su mnogo velike oko 40 grama. Kada je krompir gotov ohladi se i seče na šajbne. Na zagrejanu ringu se stavlja posuda, u koju se kapne malo ulja i rastopi se maslac.

Nakon toga se zaprži brašno, dok ne zamiriše na prženo brašno. Kada je brašno gotovo sipa se u mleko koje je prethodno vrilo i meša se dok se ne zgusne. Začinjava se solju, belim biberom i muskatnim oraščićem.

U vatrostalnoj posudi, koja je prethodno dobro podmazana, počinje da se ređa. Po dnu i zidovima se naređaju šajbne krompira, nakon čega se poređaju ćuftice.

Između svake ćuftice takođe se gurne šajbna kromopira, tako da se dobije nešto kao gnezdo. Zapečeno jelo se preliva bešamelom i posipa narendanim kačkavaljem.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni oko sat - sat i po, dok se na početku peče na donjem grejaču na 180 stepeni, da se skuvaju ćuftice, nakon čega se povećava na 200 stepeni i zapeče se odozgo. Servira se sa usitnjenim peršunom i čašom dobrog vina.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar