Način pripreme
Prvo pripremite ćuftice. Nasecite luk i papriku na veoma sitno, a u prezle dodajte sveže mleko. Umesite mleveno meso sa prezlama, lukom i paprikom i dodajte jaje. Začinite biberom i svežim peršunom. Od smese napravite ćuftice u obliku lopti, a u sredinu stavite kockicu kačkavalja. Ostavite na hladnom mestu, dok pripremite povrće.
Nasecite plavi patlidžan, tikvice i paradajz na kolutove. Patlidžan stavite u posoljenu hladnu vodu da otpusti gorčinu. Izvadite plavi patlidžan iz vode, operite ga i osušite. Luk naseckajte na rebarca, a mladi beli luk na sitno.
U nauljenu tepsiju počnite sa ređanjem jela. Poređajte ćuftice u krug, a između stavljajte redom povrće - plavi patlidžan, paradajz, tikvicu i luk dok ne potrošite namirnice.
Pospite naseckanim belim lukom. Jelo začinite vegetom, prelijte maslinovim uljem, prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite u rerni 45 minuta. Skinite foliju i dopecite još 15 minuta.
Na kraju, pospite rendanim kačkavaljem i alevom paprikom, pa vratite u rernu dok se kačkavalj ne istopi.
Pripremite mlečni sos sa belim lukom. Promešajte kiselo mleko, majonez, pesto i senf. Dodajte so, beli luk i promešajte.
Ukrasite i poslužite zapečeno jelo sa svežim peršunom i mlečnim sosom sa belim lukom.
Prijatno!